ГоловнаПолітика

Порошенко прокоментував терміни зміни Конституції в частині децентралізації

Це буде зроблено, "коли складуться відповідні умови".

Порошенко прокоментував терміни зміни Конституції в частині децентралізації
Фото: twitter.com/stsegolko

Президент Петро Порошенко заявив, що зміни в Конституцію з питання децентралізації потрібно ухвалити, але умови для цього поки що не склалися.

"Коли складуться відповідні умови, повинні завершити внесення змін у Конституцію щодо децентралізації, скорочувати повноваження центральної влади", - передав президент у твіттері свої слова на засіданні Асоціації міст України.

Нагадаємо, один з пунктів Мінських угод передбачає проведення в Україні конституційної реформи зі набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, ухвалили в першому читанні.

На початку 2016 року Конституційний суд дозволив Верховній Раді приймати в цілому зміни до Конституції України на будь-якій черговій (не позачерговії) сесії, яка йде після сесії, на якій вони були прийняті в першому читанні. Раніше вважалося, що друге читання змін до Конституції має обов'язково проходити на сесії парламенту, наступній після сесії, на якій законопроект було прийнято в першому читанні.

Порошенко раніше заявляв, що умовами прийняття закону, який надасть особливий статус ОРДЛО, є виведення російських військ, повернення Україні контролю над кордоном і припинення бойових дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram