ГоловнаПолітика

Порошенко відхилив петицію про скасування блокування "ВКонтакте"

Mail.ru Group співпрацює з російськими спецслужбами.

Порошенко відхилив петицію про скасування блокування "ВКонтакте"
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко відхилив петицію, в якій понад 25 тисяч осіб попросили його скасувати блокування соціальної мережі "ВКонтакте".

Відповідь на петицію було опубліковано в четвер, 29 червня.

Президент зазначив, що власник соціальної мережі, холдинг Mail.ru Group, співпрацює зі спецслужбами Росії в зборі, зберіганні та використанні персональних даних та особистого листування громадян України. Це створює умови для вербування українців, що в умовах збройних дій створює загрозу для держави.

Також "ВКонтакте" використовується російською пропагандою, вважає Президент. Як приклад він наводить російського бойовика Сергія Жука ("Москва"), який під іменем Степана Мазури веде псевдопатріотичні пабліки, як-от "Ми патріоти України", "Українська революція", "Всі на майдан" тощо.

Соціальну мережу використовували також під час спроби влаштувати в Києві акції протесту під проводом так званих "Революційних правих сил", зазначає Порошенко.

Президент відзначає, що російські соціальні мережі стали популяризатором суїцидальних спільнот, а безпосередньо "ВКонтакте" є одним із головних розповсюджувачів "піратського" контенту в світі.

Виходячи з пріоритетів національних інтересів України та з огляду на реальні загрози національній безпеці, Порошенко вважає рішення заборонити "ВКонтакте" адекватним і законним заходом. Тому петицію підтримувати він не збирається.

Нагадаємо, петиція з вимогою скасувати блокування "ВКонтакте" стала першою більш ніж за рік, за яку підписалися необхідні 25 тисяч громадян.

16 травня президент Петро Порошенко активував рішення РНБО, згідно з яким було розширено список фізичних і юридичних осіб РФ, щодо яких введено санкції. До розширеного списку увійшли 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Зокрема, в Україні заборонено доступ до соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також до Mail.ru і "Яндексу".

24 травня група депутатів Верховної Ради звернулася з конституційним паданням до Конституційного Суду про визнання окремих положень цього указу Президента неконституційними.

14 червня Вищий адміністративний суд визнав законним указ Президента Петра Порошенка про заборону російських соціальних мереж та інтернет-ресурсів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram