ГоловнаПолітика

Cуд почав заочний процес над Януковичем (оновлено)

Колишній президент укотре не з'явився на засідання.

В Оболонському районному суді Києва в четвер відновився розгляд кримінального провадження про державну зраду з боку колишнього президента України Віктора Януковича.

Виклик до суду Янукович проігнорував, тому звинувачення попросило розпочати процедуру спеціального (заочного) провадження.

Оновлення. Близько 11:50 головуючий суддя Владислав Дев'ятко повідомив, що клопотання прокурора задоволено і Януковича судитимуть заочно.

"За клопотанням прокурора, до якого додаються матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про порушене провадження, суд постановляє про здійснення спеціального судового провадження щодо обвинуваченого", - заявив він.

Суддя повідомив, що Янукович переховується від правосуддя на території Російської Федерації і відмовляється навіть від відеозв'язку із судом. Тому заочний процес є можливим.

Після цього звинуваченню дали можливість зачитати обвинувальний висновок.

Оновлення 15:00. Близько 14:45 було оголошено, що наступне засідання відбудеться 6 липня. На ньому суд почне вивчення доказів.

Януковичу інкримінують держзраду, яку він скоїв 1 березня 2014 р., перебуваючи на території РФ, коли звернувся з письмовою заявою до президента РФ і попросив використати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму й об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Звинувачення буде просити про довічний термін для Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram