ГоловнаПолітика

Геращенко запідозрив Росію в організації вірусної атаки на Україну

Листи надходили впродовж декількох днів, але дата активації була 27 червня об 11:00.

Геращенко запідозрив Росію в організації вірусної атаки на Україну

Нардеп Антон Геращенко підозрює, що за масштабною вірусною атакою на Україну стоїть Росія.

"Зрозуміло, що зловмисники, які запустили цю кібератаку, перебувають за межами України. Але рано чи пізно їхні особи буде встановлено і вони стануть не виїзними з РФ. Сьогоднішня кібератака, наймасштабніша в історії України, не остання. Будуть і інші. Адже війна в кіберпросторі сіє страх і жах серед мільйонів користувачів персональних комп'ютерів і завдає прямої матеріальної шкоди з дестабілізацію роботи бізнесу та держорганів - це частина загальної стратегії гібридної війни Російської імперії проти України. Така ж її частина, як і теракт, організований сьогодні російськими спецслужбами стосовно полковника ГРУ Максима Шаповала", - написав він у фейсбуці.

За його даними, кібератака почалася об 11:00 "з використанням модифікованої під Україну версією вірусу "wannacry" - "cryptolocker".

"Лист, що містить вірус, надходив здебільшого поштою. За кілька днів і навіть тижнів до сьогодні. Зараз можна сказати, що атака готувалася щонайменше місяць. Листи, які надходили адресатам-резидентам України, були російською та українською мовою. Організатори атаки добре обізнані зі специфікою розсилок службових листів в українському комерційному і державному секторі і маскували розсилки листів, що містять вірус, під виглядом ділового листування, яке з цікавості відкривали недосвідчені користувачі. В програмному коді вірусу була закладена дата запуску 27 червня об 11:00", - додав Геращенко.

Він вважає, що кібератака має своєю кінцевою метою спробу дестабілізації ситуації в економіці та "суспільній свідомості" України.

За даними нардепа, фахівці з кібербезпеки СБУ і Національної поліції працюють на ключових інфраструктурних об'єктах України, щоб допомогти системним адміністраторам якомога швидше відновити роботу комп'ютерних мереж.

"Думаю, що за кілька днів роботу комп'ютерних мереж буде повністю відновлено", - зазначив Геращенко.

Він також поділився рекомендацією, що робити, щоб не стати жертвою вірусу.

"Щоб перешкодити зараженню свого комп'ютера небезпечним вірусом будь-якого типу, найкраще намагатися обмежувати свою цікавість і не відкривати листи, що надходять на електронну пошту або в приватні повідомлення від незнайомих вам адресатів", - наголосив нардеп.

Нагадаємо, Росію атакував такий самий комп'ютерний вірус, як і Україну. Про атаку повідомила компанія "Роснафта".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram