ГоловнаПолітика

МЗС Білорусі викликало українського посла через висловлювання про навчання "Слов'янське братерство"

Білоруська сторона розраховує на конструктивний діалог у сфері оборони та безпеки.

МЗС Білорусі викликало українського посла через висловлювання про навчання "Слов'янське братерство"
Фото: belarus.mfa.gov.ua

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України в Білорусі Ігоря Кизима в зв'язку з його висловлюваннями щодо навчань "Слов'янське братерство-2017".

Про це повідомляють на сайті МЗС Білорусі.

"Послу України було вказано на те, що виголошені ним заяви не відповідають високому рівню дружніх відносин між Республікою Білорусь і Україною, є некоректними і містять необґрунтовані звинувачення Республіки Білорусь у недотриманні заходів довіри і безпеки в регіоні ОБСЄ", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що навчання були проведені "цілком відповідно до норм міжнародного права і зобов'язань Білорусі в рамках ОБСЄ" за участю військових аташе, в тому числі з України.

"На наше запрошення військові спостерігачі України, як і інших сусідніх держав, спостерігали за активними фазами всіх основних військових навчань - від «Неман-2001» і до «Захід-2013». Важливо врахувати, що, відповідно до наших міжнародних зобов'язань, ми могли б не запрошувати на них іноземних представників", - ідеться в заяві.

Водночас наголошено, що Україна жодного разу не запрошувала військових спостерігачів із Білорусі.

"Представників апарату військового аташе Республіки Білорусь в Україні з 2013 року не запрошували ні на одне військове багатонаціональне або національне навчання, що проводилося на українській території ... Білоруська сторона розраховує на продовження конструктивного діалогу в сфері оборони і безпеки в регіоні", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, навчання "Слов'янське братерство-2017" пройшли на білоруському полігоні "Брестський" з 6 по 14 червня. У навчаннях узяли участь понад 1 тис. військовослужбовців Росії, Білорусі та Сербії, було задіяно 150 одиниць російської та білоруської техніки.

Український посол Кизим назвав їх "показовим фарсом", зазначивши, що вони пройшли без міжнародного спостереження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram