ГоловнаПолітика

Transparency Україна закликала Раду розглянути законність конфіскації $1,5 млрд

В організації виникли сумніви в законності судового рішення.

Transparency Україна закликала Раду розглянути законність конфіскації $1,5 млрд

Українське представництво міжнародної антикорупційної неурядової організації Transparency International написало відкритого листа в комітети Верховної Ради з проханням розібратися з можливими порушеннями з боку Генпрокуратури при конфіскації 1,5 млрд доларів, вкрадених режимом екс-президента Віктора Януковича.

Про це повідомляється на сайті організації.

Лист направлено в комітети з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та з питань запобігання та протидії корупції.

Організація просить комітети скликати спільне засідання з 3 по 7 липня 2017 року, запросити на нього генерального прокурора Юрія Луценка і розглянути на ньому правові аспекти конфіскації коштів. Крім того, ТI Україна просить запросити на засідання представників неурядових організацій, зокрема, коаліції громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ".

"Необхідність втручання парламенту в питання конфіскації вкрадених активів виникла через те, що вирок суду про неї так і не оприлюднено у відповідному реєстрі. Хоча такий порядок передбачено законодавством. Конфіскація цих коштів використовувалася Генпрокуратурою для низки публікацій про досягнення пана Луценка і його найближчого оточення. При цьому Генпрокурор неодноразово публічно наголошував на надзвичайному особистому внеску у цю справу прокурора Костянтина Кулика, незаконне збагачення якого розслідувало НАБУ, а зараз обвинувальний акт уже направлено до суду", - сказано в повідомленні.

Фрагменти вироку, які з'явилися в ЗМІ, викликали в організації питання.

"А саме, чому кримінальне провадження про економічні злочини розслідувала Військова прокуратура? Чому справа розглядалася Краматорським судом? Як так сталося, що у кримінальному провадженні, яке було розпочато лише 15 березня, суд виніс вирок вже 28 марта? Як було засуджено особу за відмивання коштів, якщо не було встановлено злочину, в результаті якого ці кошти були отримані?"- йдеться в повідомленні.

Те, що рішення суду не оприлюднено, викликає у ТI Україна сумніви в його законності.

"ТI Україна відзначає, що справа про конфіскацію вкрадених активів має виняткове значення для всього процесу боротьби з корупцією в країні. Тому ТI Україна закликає відповідні парламентські комітети втрутитися в процес. Адже недотримання правових процедур у процесі конфіскації створить можливість для нинішніх власників $1,5 млрд оскаржити таке рішення в Європейському суді з прав людини", - зробили висновок в організації.

Нагадаємо, 1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича конфісковані в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченка - Аркадію Кашкіну. Засоби конфісковані з рахунків Ощадбанку і Приватбанку. Значна їх частина - це облігації внутрішньої держпозики.

Гроші, згідно із заявами українських посадових осіб, вже передано в скарбницю.

Аркадій Кашкін - екс-директор компанії "Газ України-2020" Сергія Курченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram