ГоловнаПолітика

Комітет з нацоборони закликав прискорити рішення про постачальника рацій для ЗСУ

Низка депутатів запідозрили корупцію серед членів Кабміну і парламенту.

Комітет з нацоборони закликав прискорити рішення про постачальника рацій для ЗСУ
Фото: censor.net.ua

Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони прийняв рішення звернутися до військово-політичного керівництва країни з проханням активізувати прийняття рішення про постачальника засобів зв'язку для армії.

Про це у фейсбуці повідомив народний депутат України Дмитро Тимчук.

За його словами, на засіданні комітету 21 червня було заслухано керівництво комісії, яке провело випробування засобів зв'язку для ЗСУ (ізраїльська Elbit vs турецька Асельсан, випробування завершилися 12 червня).

"Практично за всіма параметрами, дані за якими були озвучені, турецькі засоби зв'язку перевершили ізраїльські. При цьому в актах комісії зафіксовані спроби представників ізраїльської компанії фальсифікувати результати випробувань", - повідомляє депутат.

За його словами, переможця ще не названо і за позицією Міністерства оборони України, при його виборі повинні бути враховані ще два моменти: ціна та умови поставок.

На думку секретаря Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, народного депутата Івана Винника, забезпечення армії надійним зв’язком блокує уряд.

"Цей уряд має гроші, має дієві пропозиції щодо постачальника якісного військового обладнання, має порівняльні випробування від різних закордонних постачальників, які відбулися нещодавно на одному з армійських полігонів, але не приймає ніяких рішень!" - пише депутат на своїй сторінці в фейсбуці.

Також депутат припускає можливу корупційну складову серед причин гальмування розвитку систем зв’язку для армії.

"Сума, яку планують у довгостроковій перспективі витратити на зв'язок для військових сягає 350 мільйонів доларів США. Такі гроші не могли залишитися без уваги українських корупціонерів. Можливо, чиновники та деякі нардепи чекають на особливі пропозиції? І тому без будь-яких очевидних причин гальмується розвиток систем зв'язку для армії?" - пише Винник.

За його словами, на засіданні комітету 21 червня були розглянуті заходи з усунення протидії урядовців і двох народних депутатів Юрія Дерев'янка та Ігоря Луценка підвищенню обороноздатності нашої армії .

"Ми запросили на комітет детективів НАБУ, якім було надано матеріали, що свідчать про корупційну діяльність народних депутатів Юрія Дерев’янка та Ігоря Луценка, спрямовану на підрив обороноздатності української армії. Також було вказано на незрозумілу позицію уряду Володимира Гройсмана в питаннях забезпечення української армії надійним зв’язком", - пише депутат.

Нагадаємо, на укладення контракту з Міноборони з постачання рацій для армії претендують турецька Aselsan та ізраїльська Elbit Systems.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram