ГоловнаПолітика

Кабмін проігнорував пропозиції Порошенка до пенсійної реформи

Нацрада реформ пропонувала відкласти на два роки підвищення страхового стажу.

Кабмін проігнорував пропозиції Порошенка до пенсійної реформи
Архив
Фото: пресс-служба президента

Кабінет Міністрів не врахував низку пропозицій президента Петра Порошенка і Національної ради реформ до проекту пенсійної реформи.

"Ні, не врахував ... Пропозиції Президента і Нацради по суті не враховано", - сказав "Українським новинам" віце-прем'єр Павло Розенко.

Пізніше на прес-конференції міністр соціальної політики Андрій Рева відзначив, що Нацрада реформ рекомендувала уряду відкласти на два роки підвищення страхового стажу для виходу на пенсію з 15 до 25 і 35 років і скасування коефіцієнта оцінки трудового стажу з 1,35 до 1, але Кабмін не врахував ці пропозиції.

Водночас уряд передбачив встановлення верхньої межі бази нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) в 15 мінімальних зарплат (48 тис. гривень).

Також у новій редакції проекту реформи передбачено, що буде введений новий вид допомоги - "тимчасова адресна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не має права на пенсійну виплату".

За словами міністра, протягом трьох років людям, які мають не менш ніж 15 років страхового стажу, але не мають 25 років стажу, буде призначатися ця допомога в розмірі прожиткового мінімуму.

Рева вважає, що це дозволить здійснити плавний перехід до нової пенсійної системи відповідно до запропонованої реформи.

Також залишається норма, згідно з якою підвищення соціальних стандартів буде перенесено з грудня на жовтень.

Рева додав, що змінений проект пенсійної реформи не потрібно узгоджувати з Міжнародним валютним фондом.

"Якби ми міняли стаж - це базовий параметр, і потрібно було б узгоджувати. Але це нас повернуло б у переговорний процес", - сказав він.

Нагадаємо, в середу Кабмін затвердив пакет законопроектів щодо пенсійної реформи.

Нацрада реформ розглянула проект пенсійної реформи 16 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram