ГоловнаПолітика

У Раді Європи стурбовані випадками катувань в Україні

Українських поліцейських звинувачують у "вибиванні" зізнань.

У Раді Європи стурбовані випадками катувань в Україні
Архив
Фото: 1in.am

Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням (КЗК) у своїй новій доповіді про становище в тюрмах України привітав реформу в правоохоронній сфері та позитивні зміни в раніше оглянутих колоніях, але при цьому висловив серйозну стурбованість з приводу жорстокої поведінки з боку співробітників поліції і відсутності поліпшення в утриманні ув'язнених, які відбувають довічний термін.

Доповідь доступна на сайті Ради Європи.

"КПП вітає найважливіші реформи правоохоронної сфери в Україні, зокрема створення об'єднаної національної служби поліції. Проте, як і раніше, викликає серйозну заклопотаність жорстоке поводження з боку співробітників поліції (ляпаси, стусани, удари ногою або палицею або ж пластиковою пляшкою з водою), що в більшості випадків, як заявляють, виходить від оперативних співробітників поліції, які домагаються свідчень. Притому що рівень поганого поводження порівняно з відвідуванням у 2013 році знизився, кількість заяв все ще викликає тривогу. КЗК закликав владу України продовжувати політику "нульової терпимості" щодо жорстокого поводження з боку поліції, а також ефективно розслідувати всі подібні скарги", - сказано в повідомленні на сайті Ради Європи.

Серед проблем, пов'язаних із поліцією, відзначають також незареєстроване взяття під варту, недотримання гарантій від жорстокого поводження, таких як доступ до адвоката або лікаря, а також стара практика утримання під вартою в поліцейських установах довше, ніж встановлений законом термін - 72 години.

Нагадаємо, в липні минулого року Amnesty International і Human Rights Watch представили доповідь, у якій звинуватили в тортурах як українську владу, так і проросійських сепаратистів на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram