ГоловнаПолітика

Заступник міністра юстиції, що звільняється, назвав Мін'юст троянським конем, у відомстві його звинуватили в самопіарі

«У Мін'юсті є внутрішньо-інституційний конфлікт інтересів, який створює безліч корупційних чинників».

Заступник міністра юстиції, що звільняється, назвав Мін'юст троянським конем, у відомстві його звинуватили в самопіарі
Фото: golos.ua

Протягом останніх трьох років Міністерство юстиції не реформується, а навпаки йде у зворотний бік.

 Про це в коментарі LB.ua сказав заступник міністра юстиції Андрій Вишневський, який сьогодні подав у відставку зі своєї посади.

«Згідно з концепцією реформи міністерств, яку проводить уряд Гройсмана, міністерства повинні бути невеликими органами, основною функцією яких є формування державної політики у відповідних сферах. У випадку Мін'юсту цією сферою є державна правова політика, але протягом останніх трьох років Мін'юст навпаки рухався в зворотну сторону. Він поглинув Державну пенітенціарну службу, Державну виконавчу службу, Державну реєстраційну службу і привласнив невластиві для будь-якого міністерства функції - функцію надання публічних послуг, наприклад.

Але головна проблема в тому, що в одному органі Мін'юсту поєднуються функції безпосередньо з надання публічних послуг; щодо оскарження рішень відповідних посадових осіб, які надають ці послуги (по суті апеляційний розгляд адміністративних скарг) і формування політики в цій же сфері. Тобто в Мін'юсті є внутрішньо-інституційний конфлікт інтересів, відповідно це створює велику кількість корупціогенних чинників. Тому я назвав Мін'юст троянським конем уряду. Все це я намагався донести до міністра юстиції, але не був почутий», - сказав заступник міністра.

Також, на думку Вишневського, інститут державного секретаря в Мін'юсті не виконує свою основну функцію - менеджент державної політики.

«З одного боку, завдання держсекретаря організувати роботу департаменту в Міністерстві так, щоб на виході виходили якісні державні політики. Друга складова роботи - він повинен бути об'єктивним безстороннім радником з питань державної політики, а вже міністр повинен приймати політичні рішення і нести за них політичну відповідальність. Ця модель у Мін'юсті ефективно не працює, на мою думку», - додав він.

Однією з причин звільнення Вишневського також є те, що, за словами заступника міністра, Міністерство юстиції втручалось у систему безоплатної правової допомоги (БПД), намагаючись вплинути на результати конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

«Дуже важливо, щоб система безоплатної правової допомоги функціонувала незалежно. Те, що сталося зараз - це спроби грубого втручання з боку Мін'юсту в рутинну щоденну діяльність системи безоплатної правової допомоги на всіх рівнях: районному, регіональному, центральному. Сенсом втручання, серед іншого, став конкурс на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги. Це був фарс, результати якого, на щастя, на сьогодні скасовані», - зазначив заступник міністра.

У той же час у прес-службі Мін'юсту заяви Вишневського назвали спробою дестабілізувати ситуацію навколо питання БПД безоплатної правової допомоги - ред.). А звинувачення у втручанні в систему безоплатної правової допомоги - некоректними.

«Міністерство юстиції не підтримує спроби Андрія Вишневського в черговий раз публічно дестабілізувати роботу системи БПД під час підготовки і проведення повторного конкурсу на посаду директора КЦ БПД. Ми вважаємо ці спроби ні чим іншим, як бажанням Андрія власного піару. Звинувачення у втручання в роботу системи БПД є не коректним. Мін'юст діяв і діє в рамках Закону. Звинувачення у тиску на систему в регіонах - тим більше.

Запрошення регіональних співробітників системи БПД на публічну онлайн селекторну нараду з міністром з метою роз'яснення, що конфлікт з КЦ вичерпано, ситуація стабільна і давайте продовжимо роботу - це не тиск. Це - комунікації з людьми на місцях. Записи всіх нарад є на ФБ сторінці міністра. Відзначимо: у повноваженнях міністра юстиції призначати директора КЦ БПД без конкурсу, це прописано в законі. На думку громадськості, було проведено консультативний конкурс, серед членів комісії якого були представники громадського сектору, спостерігачами виступили донори і партнери системи БПД. Конкурс транслювався онлайн. Ніяких втручань у роботу комісії з боку Мін'юсту не було і бути не могло», - сказали в прес-службі.

Нагадаємо, заступник міністра юстиції Павла Петренка Андрій Вишневський, якого призначено в квітні, сьогодні подав у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram