ГоловнаПолітика

Для змін в енергетиці потрібен анбандлінг "Нафтогазу", - представник МВФ

На думку Жерома Ваше, потрібно розділити функції плати за газ як товар і за сервіс з його доставки.

Для змін в енергетиці потрібен анбандлінг "Нафтогазу", - представник МВФ
Жером Ваше
Фото: Макс Требухов

Для того, щоб продовжити зміни в енергетичній сфері, необхідно розділити функції плати за газ як товар і за сервіс з його доставки. Про це заявив представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Жером Ваше під час VII Національного експертного форуму (НЕФ), організованого Інститутом Горшеніна.

"Ми не очікували, що зміни, які ми сьогодні бачимо в енергетичній сфері, відбудуться так швидко. Було покладено кінець нестабільній енергополітиці, яка призводила до дисбалансів і неправильного ціноутворення. Тепер ми можемо говорити про точки зростання. Дуже важливо, зокрема, провести анбандлінг "Нафтогазу" - розділити функції плати за газ як товар і за сервіс з його доставки", - сказав Жером Ваше.

На думку спікера панелі НЕФ "Енергетичний сектор - точки зростання", керівника програм DiXi Group Романа Ніцовича, ринок, де 73% контролює один суб'єкт ("Нафтогаз"), не може бути конкурентним.

"Сьогодні ресурсами газу володіє "Нафтогаз України", він домінує на ринку імпорту та на ринку видобування газу. Чи може бути конкурентним ринок, де 73% контролює один суб'єкт? Напевно ні. Тому наступним етапом після відкриття роздрібного ринку газу буде обмеження домінуючого становища "Нафтогазу". Є цілий набір ринкових - не адміністративних інструментів, - якими це становище "Нафтогазу" можна обмежити. Є технологія вивільнення газу, коли частину газу продають на біржі. Цей шлях пройшла Угорщина, цей шлях пройшла Польща", - наголосив Роман Ніцович.

Як відомо, в Меморандумі з Міжнародним валютним фондом, який було оприлюднено Міністерством фінансів, ідеться про взяті Україною зобов'язання скоригувати соціальні норми в непікові місяці та використовувати тариф на розподіл газу й опалення на основі потужності. Крім того, про розмежування плати за газ як товар і плати за сервіс з його доставки йдеться у вимогах "третього енергопакета" для країн, що увійшли до Енергетичної Співдружності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram