ГоловнаПолітика

КВУ пропонує штрафувати депутатів, які не голосують у Раді

Більш ніж половину голосувань у 2017 році пропустив 191 нардеп.

КВУ пропонує штрафувати депутатів, які не голосують у Раді
Фото: ТСН

Комітет виборців України пропонує позбавляти частини заробітної плати народних депутатів, які систематично не голосують у Верховній Раді.

Про це повідомляють на сайті КВУ з посиланням на проект "Дослівно".

За даними Комітету, понад половину голосувань 2017 року пропустив 191 нардеп, при цьому часто не голосували навіть ті депутати, які були в зазначений час у залі парламенту. Свою відмову від голосування вони пояснювали "небажанням брати участь у рішенні Верховної Ради" і "низькою вагою їхніх голосів".

При цьому, відповідно до чинного законодавства, участь у голосуваннях є обов'язковою, як і участь у пленарних засіданнях.

"Відповідно до ст. 24 Закону «Про статус народного депутата України», народний депутат зобов'язаний: 3) бути й особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано; 4) особисто брати участь у голосуванні з питань, які розглядаються Верховною Радою України та її органами", - нагадали у КВУ.

На цей момент до депутатів, які не відвідують засідання, застосовують штрафи - їм не нараховують коштів за зазначений день.

"Цю практику слід застосувати і до депутатів, які не беруть участі в голосуваннях. Якщо депутат був зареєстрований в Раді, але при цьому системно не голосував, то його слід позбавляти заробітної плати за відповідний день. Голосування депутата є його обов'язком, а тому повинна бути відповідальність за його невиконання. При цьому Апарат ВРУ має всю необхідну інформацію про голосування депутатів, а тому реалізація такого рішення не потребуватиме додаткових ресурсів", - наголосив голова КВУ Олексій Кошель.

Нагадаємо, з початку 2017 року спікер парламенту Андрій Парубій чотири рази достроково закривав засідання через відсутність депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram