ГоловнаПолітика

Мінфін обіцяє знайти гроші на субсидії протягом місяця

На сьогодні для покриття субсидій населення з держбюджету вже виплачено 37 млрд грн.

Мінфін обіцяє знайти гроші на субсидії протягом місяця
Фото: LB.ua

До кінця парламентської сесії Міністерство фінансів подасть у Верховну Раду проект змін до Держбюджету на 2017 рік, який передбачає виділення додатково 15 млрд грн на оплату субсидій населення. Про це заявив заступник міністра фінансів Сергій Марченко під час круглого столу "Субсидії і борги за газ" в Українському кризовому медіа-центрі, пише gazeta.ua.

"Ми в бюджеті на цей рік заклали суму 47 млрд грн. Під час формування бюджету 2017 року ті розрахунки попередніх років, які в нас були, показували, що цього повинно вистачити в разі збереження кількості субсидіантів на рівні 2016 року. Опалювальний сезон почався, коли в нас уже були бюджетні показники. Наприкінці опалювального сезону стало зрозуміло, що цих коштів недостатньо. Зараз Міністерство фінансів за дорученням уряду готує проект змін до бюджету, в яких передбачаємо додаткові кошти для вирішення цієї критичної ситуації. Станом на 1 січня кредиторська заборгованість у нас була 23 млрд грн, а на сьогодні це 33 млрд. На сьогодні передбачена сума в 15 млрд грн, якої досить, щоб закрити наявну на сьогодні потребу... До закінчення цієї сесії є ще два пленарні тижні. На одній з них будуть винесені зміни в бюджет і передбачені додаткові кошти на програму субсидій", - заявив Сергій Марченко.

Заступник міністра фінансів уточнив, що на сьогодні для покриття субсидій населення з держбюджету вже виплачено 37 млрд грн.

Фінансовий директор "Київенерго" Тетяна Грязнова зазначила, що Київ уже повністю вичерпав кошти, передбачені на оплату субсидій жителів столиці.

"Станом на 1 червня 2017 року підписано і не профінансовано протоколи щодо пільг і субсидій за все в "Київенерго" 1 млрд 470 млн грн. Серед них заборгованість за пільги і субсидії на електроенергію для споживачів "Київенерго" безпосередньо і споживачів водоканалу, які оплачують нам борги за електроенергію, становить 207 млн грн. А заборгованість за теплову енергію, гаряче водопостачання і центральне опалення становить 1 млрд 262 млн грн. Це борг за п'ять місяців цього року. Борг на початок року, який мав Київ за пільги і субсидії, було погашено протягом цього періоду. На цьому бюджетні призначення на пільги і субсидії для Києва закінчилися. Станом на сьогодні рівень боргів за теплові пільги і субсидії становить 42% загальної заборгованості компанії "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" за газ", - підкреслила Тетяна Грязнова.

Директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко також повідомив, що передбачених бюджетом коштів для своєчасної оплати субсидій недостатньо.

"За результатами опалювального періоду 7,5 млн домогосподарств отримали пряму державну підтримку у вигляді житлових субсидій. Але зворотною стороною цього питання виявилися фінансові можливості забезпечити своєчасне фінансування. З позиції закінчення опалювального періоду ми абсолютно чітко можемо зрозуміти, що коштів, закладених у державний бюджет, на сьогодні недостатньо для того, щоб забезпечити своєчасне фінансування призначених субсидій. На сьогодні є певна заборгованість", - підкреслив Віталія Музиченко.

Як повідомляли, через борги "Київенерго" за газ і його транспортування, що виникли через неповні розрахунки держави за тепло і гаряче водопостачання, "Київтрансгаз" зупинив подачу газу на столичну ТЕЦ-6.

"Відключення київської ТЕЦ-6 від газу саме і сталося через зростання заборгованості", - зазначив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram