ГоловнаПолітика

Київські тепломережі можуть передати в управління фінам або французам

У "Київенерго" закінчується контракт на управління міським теплоенергетичним комплексом.

Київські тепломережі можуть передати в управління фінам або французам

Київська міська держадміністрація проводить переговори з Fortum Corporation (Фінляндія) і Veolia Environnement (Франція) про передачу їм в управління теплових мереж міста. Зараз ними керує "Київенерго" Ріната Ахметова.

"Після припинення дії угоди [з "Київенерго" з управління тепловими мережами] теплоенергетичний комплекс Києва переходить в муніципальне управління. Водночас місто здійснює пошук оптимальних і вигідних міській громаді шляхів і форм управління енергетичним комплексом, проводячи консультації з провідними європейськими операторами з управління енергетичними об'єктами (зокрема, Fortum Corporation (Фінляндія) і Veolia Environnement (Франція)) про можливу співпрацю", - йдеться у відповіді КМДА на звернення нардепа Мустафи Найєма, яку депутат оприлюднив у фейсбуці.

Нагадаємо, КМДА та "Київенерго" підписали "Угоду щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу Києва" 27 вересня 2001 року з терміном дії до 31 грудня 2017 року. Договір передбачав передачу в управління "Київенерго" комунальних теплових мереж ТЕЦ, сміттєспалювального заводу "Енергія". Восени минулого року мер Києва Віталій Кличко повідомив, що міська влада не має наміру продовжувати контракт з "Київенерго" з управління тепловими активами міста. Водночас він поскаржився, що зараз тепломережі перебувають у поганому стані.

Проте кілька днів тому Найєм опублікував відповідь Кличка на свій запит, в якому мер повідомив, що, побоюючись зриву опалювального сезону, місто вирішило продовжити договір з "Київенерго" ще на чотири місяці - до 26 квітня 2018 року.

На сайті КМДА повідомляється, що 9 червня в Гельсінкі (Фінляндія) відбулася зустріч заступника голови КМДА Петра Пантелєєва з віце-президентом Fortum, на якій обговорювали передачу цій компанії тепломереж в управління.

Fortum - фінська державна енергетична компанія, заснована у 1998 році. Компанія - один з найбільших європейських постачальників теплової та електричної енергії. Фірма здійснює діяльність у скандинавських і балтійських країнах, а також у Польщі.

Veolia - французька багатопрофільна компанія, що базується в Парижі. Спеціалізується на чотирьох сферах діяльності: постачання та очищення води (як для муніципальних, так і промислових клієнтів), комунальні послуги (зокрема прибирання та утилізація сміття), енергетика (постачання електроенергії, підтримання мікроклімату, установка і обслуговування енергетичного та опалювального обладнання) та транспортні послуги (обслуговування аеропортів, управління залізничними перевезеннями та міським громадським транспортом). Основні інтереси компанії зосереджені в Європі, Азії та США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram