ГоловнаПолітика

Депутати просять Президента втрутитися в ситуацію із забудовою лівого берега біля храму УГКЦ

Стінами собору через зведення житлового комплексу пішли тріщини.

Депутати просять Президента втрутитися в ситуацію із забудовою лівого берега біля храму УГКЦ
Патриарший собор
Фото: news.ugcc.ua

Народні депутати звернулися до Президента Петра Порошенка з проханням втрутитися в ситуацію з забудовою лівого берега Дніпра біля Патріаршого Собору Воскресіння Христового - центрального греко-католицького храму Києва, яка веде до руйнування собору.

"Наприкінці 90-х років, коли релігійна громада Української Греко-Католицької Церкви узгоджувала з місцевою владою місце розташування Патріаршого Собору за 60-70 метрів від урізу води, місцева влада в особі територіального органу охорони навколишнього природного середовища висунула чіткі вимоги щодо будівництва - поза прибережною смугою - тобто на відстані не менш ніж 100 метрів від урізу води. Тому під час будівництва Собору були дотримані всі норми чинного законодавства щодо прибережних захисних смуг", - йдеться у зверненні.

Як відомо, поблизу собору - на березі Дніпра - зараз зводиться величезний житловий комплекс "Сонячна рів'єра", через що стіни храму вкрилися тріщинами.

У своєму зверненні до Президента депутати наполягають на тому, що містобудівні обґрунтування та обмеження й дозволи на будівництво забудовнику були видані незаконно.

"Релігійне управління Екзархії Української Греко-Католицької Церкви спільно з Міністерством екології та природних ресурсів та громадськістю виграли судовий спір проти Київської міської ради. Адміністративними судами першої та апеляційної інстанції визнано незаконним, нечинним та скасовано рішення Київської міської ради від 8.10.2009 №365/2434".

"Ухвалення протиправних рішень і неоднакове застосування Закону призводить до розчарування громадян і віруючих в справедливості Української Держави. Забудовник повинен звільнити ці землі та привести їх у стан, що відповідає їхньому статусу, згідно з чинним законодавством, та вирішити питання з інвесторами", - йдеться у депутатському зверненні.

Звернення підписали близько сотні народних обранців.

Нагадаємо, забудовником майданчика за адресою Микільсько-Слобідська, 1 є компанія "Укрбуд". Тут планують за 60 метрів від Дніпра побудувати житловий комплекс під назвою "Сонячна рів'єра". За законом мінімальна відстань має становити 100 метрів від берегової лінії, проте у мерії стверджують, що всі документи на будівництво у "Укрбуду" є.

Патріарший собор УГКЦ розташований за адресою Микільсько-Слобідська, 5. Він був відкритий 27 березня 2011 року.

Через це будівництво регулярно спалахують протести місцевих жителів. Влітку 2015 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що будівництво "Сонячної Рів'єри" заморозять. Однак у грудні роботи відновилися. Протести спалахнули з новою силою. У травні 2016 року Держархбудінспекція анулювала дозвіл на будівництво житлового комплексу, але Корпорація "Укрбуд" оскаржила це рішення в суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram