ГоловнаПолітика

Козьяков заявив про три спроби вплинути на результати конкурсу до Верховного Суду

"У країні буде гідний суд. Навіть якщо комусь дуже не хочеться цього".

Козьяков заявив про три спроби вплинути на результати конкурсу до Верховного Суду
Фото: Макс Левин

239 кандидатів на посаду суддів Верховного Суду успішно пройшли співбесіду Вищої кваліфікованої комісії суддів, і тепер комісія оголосила перерву для прийняття рішень. Про це розповів на прес-конференції 29 травня голова ВККСУ Сергій Козьяков.

За його словами, 27 кандидатів вибули з конкурсу. Рішення про продовження участі в конкурсі інших 115 кандидатів, які отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності (ГРД), ВККС буде приймати під час пленарних засідань, перші з яких відбудуться 6 і 7 червня. Для подолання негативного висновку ГРД за такого кандидата повинні проголосувати 11 з 16 членів ВККС.

Після проведення пленарних засідань ВККС повинна виставити бали кандидатам і визначити переможців конкурсу, рекомендованих до призначення.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) зафіксувала три документально підкріплені спроби вплинути на рішення комісії, повідомив Сергій Козьяков. Раніше в блозі на LB.ua він писав, що члени ВККС несуть відповідальність за успіх конкурсу до Верховного Суду і будь-які спекуляції і порушення процедури конкурсу до Верховного Суду - виключені.

"У країні буде гідний суд. Навіть якщо комусь дуже не хочеться цього", - зазначив Козьяков.

Водночас Верховна Рада відмовилася поставити на порядок денний сесії законопроекти про внесення змін до процесуального законодавства і про конституційне провадження, що також може бути пов'язано з бажанням деяких політичних сил вплинути на склад Верховного Суду. Зокрема, такий висновок можна зробити із заяви заступника голови Адміністрації президента Олексія Філатова. "Країна отримає шанс на Верховний Суд з верховенством права замість телефонного права, права сильного, права на «власний метр кордону» в праві. Можна не включати до порядку денного Верховної Ради законопроекти про судову реформу. Можна атакувати в медіа. Новий Верховний Суд все одно буде. І квот у ньому не буде", - написав Філатов на своїй сторінці в Facebook 26 травня.

Про спроби дискредитувати конкурс до Верховного Суду заявив також член ВККСУ Станіслав Щотка в інтерв'ю "Цензор.нет": "Конкурс вийшов на фінішну пряму. Деякі політичні кола, олігархи і фігури з минулого, напевно, дуже хочуть дискредитувати його".

Конкурс на заміщення 120 посад суддів Верховного Суду було оголошено ВККСУ в листопаді 2016 року. На участь у конкурсі було подано 1436 заявок. Згідно з повідомленням ВККСУ, участь у конкурсі на цей момент продовжують 354 кандидати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram