ГоловнаПолітика

У "Відродженні" запропонували провести спецзасідання парламенту з питання держборгу

Партія вимагає від Кабінету Міністрів надати чіткі розрахунки та програму дій

У "Відродженні" запропонували провести спецзасідання парламенту з питання держборгу
Фото: Пресс-служба "Возрождения"

Кабінет Міністрів повинен приділити особливу увагу перспективі погашення зовнішніх боргів у цьому році. Про це заявив голова депутатської групи "Партія «Відродження»" Віталій Хомутиннік.

 

За його словами, квітень 2017 року показав падіння промислового виробництва на 6,9% порівняно з минулим місяцем, і на 6,1% порівняно з квітнем 2016 року. Подальше падіння промислового виробництва може створити дефіцит валюти в країні, тоді як уже з 2017 року Україна повинна почати виплачувати великі суми за зовнішніми боргами.

 

"У держбюджеті на 2017 рік закладені витрати з погашення боргових зобов’язань за внутрішніми та зовнішніми боргами в обсязі $4,7 млрд або майже 130 млрд гривень. Це як дефіцит Пенсійного фонду, який уряд хоче ліквідувати за рахунок позбавлення пенсій мільйонів українців. У найближчі роки виплати за зовнішніми боргами будуть зростати. Піковим буде 2019-й. Упродовж цих трьох років, з 2017-го по 2019 рік Нацбанк, Міністерство фінансів, держбанки і "Укрзалізниця" повинні виплатити близько $14 млрд за зовнішніми боргами з урахуванням відсотків. Водночас у країні спостерігається падіння промислового виробництва – одного з джерел валюти в Україні. Ми хочемо почути план уряду, як вони планують цю ситуацію змінити", – заявив Хомутиннік.

 

Він додав, що для забезпечення нових надходжень валюти в Україну потрібно пожвавити експорт, тоді як сьогодні уряд лобіює переважно інтереси імпортерів.

 

"Для того, щоб у держави була валюта обслуговувати борги, треба не закривати підприємства, а відкривати нові, що мають експортно-орієнтовану спрямованість. Другий момент – це активна робота уряду з пошуку ринків для українських підприємств. В обох напрямах економічна політика влади абсолютно неефективна. Це веде до деіндустріалізації країни, закриття підприємств, безробіття, міграції української робочої сили за кордон. За такої політики дефолт є неминучим", – наголосив народний депутат.

 

І повідомив, що у зв’язку з цим депутатська група "Партія «Відродження»" вимагає від Кабінету Міністрів надати чіткі розрахунки та виразну програму дій, яка покаже, яким чином потрібні суми будуть акумулюватися в бюджеті. А також провести спеціальне закрите засідання Верховної Ради, присвячене проблемі держборгу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram