ГоловнаПолітика

Голова СБУ виступив за безвізовий в'їзд для росіян тільки за біометричними паспортами

Грицак підтримав введення віз із Росією.

Голова СБУ виступив за безвізовий в'їзд для росіян тільки за біометричними паспортами
Фото: ввс.com

Голова Служби безпеки України Василь Грицак вважає, що в разі введення візового режиму з Росією можна дозволити безвізові поїздки для тих громадян Росії, у яких є біометричний закордонний паспорт.

"Якщо в нас є можливість з 11 червня відвідувати Європу з біометричними паспортами, чому тоді не зробити так, щоб громадяни, як мінімум, Російської Федерації могли заїжджати сюди тільки за аналогічними документами?" - сказав він журналістам у четвер.

Нагадаємо, рішення ввести візовий режим прийняла Рада національної безпеки і оборони України ще в березні 2014 року, на самому початку російської агресії. Тоді на цей крок влада не погодилася. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що в збереженні безвізового режиму зацікавлені багато українців, у першу чергу на сході та півдні України, які їздять у Росію на заробітки і мають родинні стосунки по той бік кордону. В результаті було прийнято рішення посилити пропускний режим на кордоні з РФ.

У лютому 2016 року перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій разом з іншими депутатами зареєстрував постанову про припинення угоди про безвізовий режим між Україною та Росією.

У травні 2017 року з'явилася інформація, що у Верховній Раді провели звірку голосів, щоб оцінити перспективу введення візового режиму з Росією.

1 червня 2017 року секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявив, що питання візового режиму з Російською Федерацією "не просто назріло, а перезріло".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram