ГоловнаПолітика

Яценюк: Трирічна битва з "Газпромом" закінчилася перемогою справедливості

Енергетична незалежність від Росії - це одна з ключових передумов суверенітету України.

Яценюк: Трирічна битва з "Газпромом" закінчилася перемогою справедливості
Фото: Андрей Кравченко

Лідер партії "Народний фронт", прем'єр-міністр України у 2014-2016 роках Арсеній Яценюк прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу у справі НАК "Нафтогаз України" проти "Газпрому" за контрактом про постачання газу.

"Пишаюся тим, що 2014 року ми прийняли правильне рішення йти в Стокгольмський арбітраж. Майже трирічна битва з "Газпромом" закінчилася перемогою справедливості й України", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Яценюк підкреслив, що "Нафтогаз" довів правоту України, незважаючи на суперечливі положення контракту, в який "навмисно було закладено багато "сірих нюансів".

"Раніше ми ухвалили стратегічне рішення і відмовилися від постачання газу безпосередньо з Росії. Кремль втратив можливість для шантажу і примусу України до виконання невигідного контракту", - підкреслив лідер "Народного фронту".

Правильні політичні кроки, а сьогодні і рішення Стокгольмського арбітражу, дають нам можливість не купувати зайві обсяги газу за найвищою в Європі ціною, зазначив політик.

"Завдяки вольовим рішенням нам вдалося переламати ситуацію на нашу користь. Це означає, що наша стратегія щодо кремлівського "Газпрому" була правильною. Енергетична незалежність від Росії - це одна з ключових передумов суверенітету України", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра України Арсеній Яценюк 16 червня 2014 р. доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Міністерству юстиції України, Міністерству закордонних справ України та НАК "Нафтогаз України" вжити всіх заходів для захисту інтересів у Стокгольмському суді.

Раніше Стокгольмський арбітраж повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до російського "Газпрому" за контрактом на постачання газу в Україну з 2009 року за принципом take or pay.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram