ГоловнаПолітика

Антикорупційний комітет Ради готує звернення до Вищої кваліфкомісії суддів

Комітет вимагає відкрити інформацію про конкурс.

Антикорупційний комітет Ради готує звернення до Вищої кваліфкомісії суддів
Егор Соболев
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань боротьби з корупцією готує звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з проханням відкрити інформацію про проходження конкурсу у Верховний Суд.

Про це сказав на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного Пакету Реформ, голова цього комітету Єгор Соболєв.

"Я думаю, що ми від імені комітету підтримаємо вимогу громадськості. Зрозуміло, що ми підтримуємо його як люди і як посадові особи, але я думаю, що ми на нашому найближчому засіданні в середу приймемо звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - заявив він.

Вимоги громадськості, про які говорить Соболєв, стосуються розкриття балів після етапу співбесіди і відхилення всіх кандидатів, щодо яких є негативний висновок Громадської ради доброчесності.

Соболєв підкреслив, що це дуже важливе питання, тому що обман на конкурсі у Верховний Суд загрожує найгіршими наслідками для звичайних людей. "Потрібно пояснювати людям, що завтра ця маніпуляція обернеться їм украденим бізнесом, відібраними квартирами, смертю дитини, яку вб'є п'яний прокурор - і йому нічого за це не буде. Потрібно, щоб це розуміння було не тільки серед наших партнерів і друзів, а щоб воно було серед суспільства", - сказав він.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд складається з декількох етапів: тестування, практичне завдання, психологічний тест, перевірка суддівського досьє. Проводить конкурс Вища кваліфікаційна комісія суддів. Після проходження етапу співбесід з конкурсу у Верховний Суд вибули 27 кандидатів. Долю ще 115 осіб, до яких були претензії у Громадської ради доброчесності, розглядатимуть на пленарних засіданнях. 239 кандидатів пройшли співбесіди.

Переможців конкурсу, згідно із законодавством, ВККСУ повинна рекомендувати призначити на посади суддів Верховного Суду Вищій раді правосуддя. А та, своєю чергою, направляє відповідні подання на призначення Президентові. Роль голови держави в цьому процесі символічна. Він повинен тільки підписати укази про призначення суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram