ГоловнаПолітика

Рева: люди з мінімальним страховим стажем вийдуть на пенсію в 65 років

Ті, хто платив внески до Пенсійного фонду 35 років - зможуть піти вже в 60.

Рева: люди з мінімальним страховим стажем вийдуть на пенсію в 65 років
Фото: 24tv.ua

Розроблена Кабміном пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Пенсійний вік у нас зберігається, це - 60 років для чоловіків, і для жінок він буде збільшуватися поступово до 60 років до 2021 року.

Це - базова, фундаментальна річ, у новому законі вона не змінюється. Тому всі розмови, що уряд пішов на підвищення пенсійного віку, не відповідають дійсності", - зазначив Рева.

"Друге - для того, щоб піти на пенсію, її треба заробити. Тобто мова не про те, щоб дожити до 60 років, ховаючись від Пенсійного фонду, не оплачуючи внески, а потім прийти і сказати: «Давайте мені пенсію!» Цю пенсію потрібно заробити. Для цього потрібно мати відповідний пенсійний стаж. До 2011 року для того, щоб мати право на пенсію, потрібні були п'ять років стажу. З 2011-го до сьогодні - 15 років. З сьогоднішнього дня ми пропонуємо збільшення страхового стажу до 25 років", - додав також він.

При цьому міністр заявив, що не вважає цей термін великим.

"Що означає страховий стаж? Це стаж - трудовий, він враховується як до 2000 року, згідно з трудовою книжкою, так і з 2000 року до сьогодні, зафіксований у Пенсійному фонді в системі персоніфікованого обліку. Разом він повинен становити 25 років. Багато це чи мало? Ну, наступного року в нас підуть на пенсію люди 1958 року", - зазначив Рева.

"До 2000 року (у цих людей, - ред) - відповідно до трудової книжки - може бути 20 років стажу. Якщо вони навчалися чотири роки, це вже 24 роки (стажу, - ред.). Якщо служили в армії - ще плюс два роки. Мабуть, з 2000-го до 2017 року можна було набути ще хоча б рік стажу, чи не так?" - додав міністр.

При цьому він акцентував на тому, що на пенсію у віці 60 років підуть ті, хто має 35 років страхового стажу, у віці 63 років - ті, у кого він становить 25 років, у віці 65 років - 15 років.

"Право на пенсію ти не втрачаєш, просто будеш отримувати її пізніше. Якщо ж людина платила весь час (внески до Пенсійного фонду, - ред.), брала участь у повній пенсійній програмі - то отримає її в 60 років", - резюмував міністр.

Докладніше про пенсійну реформу читайте в повному тексті інтерв'ю

"Андрій Рева: «Для того, щоб піти на пенсію, її треба заробити»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram