ГоловнаПолітика

Рева: в Україні неофіційно працюють 8 млн осіб

Міністр соцполітики розповів про переваги пенсійної реформи.

Рева: в Україні неофіційно працюють 8 млн осіб

Потенціал тіньової зайнятості в Україні на сьогодні становить вісім мільйонів осіб. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною", розповідаючи про основи пенсійної реформи.

"Сумнівів немає, що сьогоднішня пенсійна система нікого не влаштовує. І передусім самих пенсіонерів. Оскільки з 12 млн людей, які чесно працювали і сплачували внески в Пенсійний фонд, сподіваючись на гідну пенсію, 8,5 млн отримують мінімальну - на рівні 1312 гривень. Чи треба комусь пояснювати, що на ці гроші в Україні фізично прожити неможливо", - зазначив Рева. Нинішню пенсійну систему він вважає абсолютно несправедливою:

"Людина, яка працювала 35-40 років, і людина з 15-20-річним стажем мають однакову пенсію і отримують її з тієї самої дати. Але найцікавіше: навіть для того, щоб виплатити ці мізерні пенсії, власних коштів Пенсійного фонду не вистачає рівно на половину. Чому? Тому що класична солідарна пенсійна система влаштована так, що ми з вами працюємо, платимо внески (в Пенсійний фонд - ред.) і утримуємо наших батьків, яким виплачується пенсія. Щойно ми виходимо на пенсію, наступне покоління працює і утримує вже нас. А цей "контракт поколінь" за останні 15 років був фактично порушений, і в результаті з 26 млн громадян працездатного віку і 16 млн із них, які працюють офіційно, внески сплачують тільки 10, 5 млн разом із тими, за кого платить держава (це приблизно 1,5 мільйона)", - розповів міністр.

Якщо, за його словами, до 16 мільйонів працевлаштованого населення додати два мільйони безробітних, то, за методологією Міжнародної організації праці, випливає, що потенціал тіньової зайнятості в Україні - на рівні восьми мільйонів осіб (26 - 18 = 8 - ред).

"Вони перебувають "у тіні", не платять внесків, не виконують "контракту поколінь".

Причини можуть бути різними: працевлаштування за кордоном (причому і легально, і нелегально), нелегальна робота в Україні. Головне - те, що сьогодні - із цією системою - їх це мало хвилює, оскільки в 99% випадків зі 100% вони все одно отримують пенсії", - резюмував Андрій Рева.

Докладно про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Андрій Рева: «Для того, щоб піти на пенсію, її треба заробити»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram