ГоловнаПолітика

27 кандидатів вибули з конкурсу у Верховний Суд після етапу співбесіди, ще 115 під питанням

239 людей підтвердили свою здатність здійснювати правосуддя.

27 кандидатів вибули з конкурсу у Верховний Суд після етапу співбесіди, ще 115 під питанням
Фото: Макс Требухов

27 кандидатів у Верховний Суд вибули з конкурсу після проходження співбесіди.

Про це на прес-конференції в понеділок повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков за підсумками цього етапу відбору суддів нового Верховного Суду.

239 кандидатів пройшли співбесіди. Ще стосовно 115 є висновки про невідповідність критеріям професійної етики і доброчесності. Їхню долю комісія розглядатиме під час пленарних засідань, які почнуться наступного тижня.

При цьому Козьяков підкреслив, що комісія не буде негайно відкидати цих кандидатів тільки тому, що до них є претензії у Громадської ради доброчесності.

"Ми отримуємо інформацію від величезної кількості джерел. У тому числі від правоохоронних органів і силових відомств, наприклад від НАБУ. Уявімо, що вони теж сказали: ми не бачимо негайного результату, зупиніть ще відсотків 20-30. А потім НАЗК нам це скаже. І через три дні у нас не буде жодного кандидата", - сказав він.

Висновки ВККСУ будуть обговорювати на круглому столі в Інституті Горшеніна в середу.

Нагадаємо, конкурс у Верховний Суд складається з декількох етапів: тестування, практичного завдання, психологічного тесту, перевірки суддівського досьє. Проводить конкурс Вища кваліфікаційна комісія суддів. Переможців конкурсу, згідно із законодавством, вона повинна рекомендувати призначити на посади суддів Верховного Суду Вищій раді правосуддя. А та, своєю чергою, скерує відповідні подання на призначення Президентові. Роль голови держави в цьому процесі - символічна. Він повинен тільки підписати укази про призначення суддів.

На початку конкурсу свій намір узяти участь у конкурсі заявили 1 436 кандидатів, документи подали 846 осіб, а на перший етап відбору - тестування - прийшли лише 613. До етапу співбесіди дійшов тільки 381 кандидат.

30 вересня 2016 року набули чинності конституційні зміни в частині правосуддя і новий закон "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими вищі спецсуди і Верховний Суд ліквідуються і замість них створюється новий Верховний Суд з касаційними палатами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram