ГоловнаПолітика

Кабмін вніс законопроект про легалізацію СІЗО СБУ

Так звані таємні в'язниці запропонували узаконити.

Кабмін вніс законопроект про легалізацію СІЗО СБУ

Уряд вніс у Верховну Раду законопроект, який дозволяє Службі безпеки України утримувати під вартою заарештованих осіб.

Проект закону №6521 зареєстровано в Раді 26 травня.

Відповідні зміни запропоновано внести у ст. 25 закону "Про Службу безпеки України" (права СБУ).

Запропоновано дозволити СБУ затримувати осіб на підставах, згідно з порядком і на терміни, які визначено Конституцією, Кримінальним процесуальним кодексом і Кодексом про адміністративні правопорушення, іншими законами, і утримувати їх, а також осіб, узятих під варту, у спеціально відведених для цього місцях.

Також у законі "Про попереднє ув'язнення" запропоновано прописати, що слідчі ізолятори СБУ належать до установ для утримання заарештованих осіб або осіб, щодо яких застосовано тимчасовий або екстрадиційний арешт.

Крім того, керівник СБУ зможе давати дозвіл на проведення в місцях попереднього ув'язнення спеціальних операцій з використанням світлозвукових пристроїв відволікаючої дії, водометів, бронемашин та інших технічних засобів.

Нагадаємо, рік тому ООН і правозахисні організації Human Rights Watch і Amnesty International заявили, що СБУ незаконно утримує під вартою затриманих у так званих таємних в'язницях, зокрема в Харкові.

У СБУ заявили, що в Харкові є сектор забезпечення досудового слідства, де слідчі працюють із затриманими та підозрюваними, але там немає умов для утримування людей. Існування "таємних в'язниць" у спецслужбі спростували.

Ще 2003 року Україна відзвітувала перед Радою Європи про закриття СІЗО СБУ. Слідчі ізолятори повинні були функціонувати тільки в системі Державної пенітенціарної служби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram