ГоловнаПолітика

Країни G7 ухвалили декларацію із погрозою ввести нові санкції проти РФ

"Велика сімка" відзначила прогрес України у реформах.

Країни G7 ухвалили декларацію із погрозою ввести нові санкції проти РФ
Фото: EPA/UPG

У декларації країн "Великої сімки" за підсумками саміту G7 в Італії є погроза нових санкцій проти Росії через агресію щодо України.

"Стале подолання кризи в Україні може бути досягнуте тільки за умови повного виконання усіма сторонами своїх зобов'язань щодо Мінських угод. Ми підтримуємо зусилля нормандської групи і схвалюємо багатосторонню відданість ОБСЄ деескалації кризи. Ми підкреслюємо відповідальність Російської Федерації за конфлікт і ту роль, яку вона повинна відігравати для відновлення миру і стабільності. Ми знову заявляємо про своє засудження незаконної анексії Кримського півострова, підтверджуємо нашу політику невизнання і повністю підтримуємо незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України", - йдеться в розділі 13 цього документа.

"Нагадуємо, що тривалість санкцій безпосередньо пов'язана з повним виконанням Росією своїх зобов'язань Мінськими угодами і з повагою суверенітету України. Санкції можуть бути скасовані, коли Росія виконає свої зобов'язання. Однак ми також готові вжити подальші обмежувальні заходи для збільшення втрат Росії, якщо цього вимагатимуть її дії. Ми підтверджуємо нашу прихильність надання допомоги Україні в здійсненні її масштабної і разом з тим необхідної програми реформ і висловлюємо вдячність Києву за досягнутий прогрес. Незважаючи на наші розбіжності з Росією, ми готові взаємодіяти з РФ для вирішення регіональних криз та спільних викликів, коли це відповідає нашим інтересам", - підсумували країни G7.

Нагадаємо, щорічний саміт лідерів країн G7, в яку входять США, Франція, Великобританія, Канада, Німеччина, Італія і Японія, відкрився в італійському місті Таорміна в п'ятницю, 26 травня, і триватиме до вечора суботи, 27 травня. Крім представників групи, на саміті також присутні генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, керівники Африканського союзу, Африканського банку розвитку, Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Організації економічного співробітництва і розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram