ГоловнаПолітика

Німеччина відмовилася видати Україні банкіра Тимонькіна

Німці послалися на хворобу Тимонькіна.

Німеччина відмовилася видати Україні банкіра Тимонькіна
Борис Тимонькин
Фото: www.investgazeta.net

Німеччина відмовилася видати Україні колишнього заступника голови наглядової ради групи СЄПЕК Бориса Тимонькіна.

Про це повідомив заступник генерального прокурора Євген Єнін в інтерв'ю "Українським новинам".

"Стосовно екстрадиції ми отримали відмову. Причому Німеччина звернула увагу на кілька аспектів відмови. Зокрема, на нібито тиск з боку представників Генеральної прокуратури, які відвідували Німеччину для проведення допиту Тимонькіна - і його адвокати посилаються на тиск. У цей момент ми перевіряємо цю інформацію. Також було акцентовано увагу на нібито відсутність умов утримання в місці позбавлення волі або місці несвободи, де Тимонькін перебував би до суду. Третій аспект - загроза здоров'ю Тимонькіна у зв'язку з хворобою", - сказав він.

Єнін підкреслив, що практики повторного звернення із запитом про екстрадицію в рамках одного кримінального провадження не існує.

Нагадаємо, Бориса Тимонькіна вважають одним з найавторитетніших українських банкірів, він понад 10 років очолював Укрсоцбанк. До цього був заступником голови правління Першого українського міжнародного банку.

У липні 2013 року, незадовго до падіння режиму Віктора Януковича, Тимонькін пішов працювати до Сергія Курченка, ставши заступником голови наглядової ради групи компаній СЄПЕК. Через півроку обидва банки, які були пов'язані з СЄПЕК - Реал Банк і Брокбізнесбанк, - виявилися неплатоспроможними.

Після зміни влади Тимонькін виїхав з України, після чого його оголосили в розшук за ч.1 с.255 Кримінального кодексу (створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, а також управління такою організацією або участь у ній, або участь у злочинах, скоєних такою організацією).

У червні 2015 року його затримали в Німеччині і незабаром відпустили під заставу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram