ГоловнаПолітика

Галасюк: Україна повинна провести нотифікацію "металургійного закону"

"Україна повинна офіційно проінформувати СОТ про наміри продовжити термін дії вивізного мита на брухт чорних металів".

Галасюк: Україна повинна провести нотифікацію "металургійного закону"
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Комітет з питань промислової політики і підприємництва рекомендував Верховній Раді прийняти в цілому законопроект №6382 про продовження на два роки дії "металургійного закону".

З пропозицією дати відповідне доручення профільним міністерствам до прем'єр-міністра звернувся голова парламентського Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, Україна повинна офіційно проінформувати СОТ і країни-членів СОТ про наміри продовжити термін дії вивізного мита на брухт чорних металів на рівні 30 євро/т на 2 роки і провести відповідні консультації.

"Уряд повинен працювати на промисловість, а торгова дипломатія - на інтереси українського виробництва і економіки! Така нотифікація є дуже важливою, щоб ми не зіткнулися з нерозумінням з боку наших шановних іноземних партнерів", - пояснив Галасюк.

Він також нагадав, що минулого тижня Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект №6382 про продовження дії "металургійного закону".

"Сьогодні парламент включив цю законодавчу ініціативу в порядок денний 260 голосами. Наступного сесійного тижня, за наполяганням промислового Комітету і фракції РПЛ, цей законопроект заплановано до розгляду в сесійній залі ВР", - зазначив депутат.

У зверненні наголошено, що норми законопроекту №6382 повною мірою відповідають положенням статті XXI (b) (iii) ГАТТ "Винятки з міркувань безпеки", що передбачає право держави застосовувати обмежувальні заходи з метою захисту своєї національної безпеки. Держава може самостійно визначати, що є "істотними інтересами безпеки", а також які заходи необхідно застосовувати для захисту таких інтересів у конкретному випадку. В умовах анексії Криму та проведення АТО на Сході України запропоновані законопроектом заходи захисту національної безпеки з додатковим урахуванням економічного чинника повністю підпадають під винятки, передбачені ГАТТ. При цьому тимчасове підвищення вивізного мита на брухт чорних металів відповідає основним критеріям застосування статті XXI (b) (iii) ГАТТ і інших положень системи угод СОТ.

Голова профільного Комітету переконаний - ці аргументи повинні бути належним чином доведені до відома торгових партнерів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram