ГоловнаПолітика

Рада ввела квоту 75% на українську мову на телебаченні

За недотримання закону телеканалам загрожуватимуть штрафи.

Рада ввела квоту 75% на українську мову на телебаченні
Фото: Depositphotos\Rangizzz

Верховна Рада у вівторок, 23 травня, прийняла в цілому законопроект №5313, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслюватимуть не менш ніж 75% тижневого ефіру державною мовою.

За нього проголосували 269 народних депутатів.

Парламент ввів до статті 10 закону "Про телебачення і радіомовлення" норму, згідно з якою в загальному тижневому обсязі мовлення загальнонаціонального телеканалу передачі, фільми і новини державною мовою повинні становити не менш ніж 75% у кожному з проміжків часу між 07:00 та 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

Для телеканалів місцевої категорії мовлення ця квота становить 50%.

Фільми та передачі виробництва СРСР, виконані не державною мовою, потрібно субтитрувати українською мовою. "Усі фільми, випущені до 1991 року, ніхто не збирається озвучувати українською мовою. Вони будуть субтитровані українською, і це не так складно зробити", - наголосила Вікторія Сюмар, яка представляла законопроект.

Передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи (репліки) ведучих та учасників відбуваються українською. Для прямого ефіру передбачені більш м'які вимоги, там українською повинні говорити тільки ведучі. Можуть використовуватися інші мови без дублювання і озвучення при репортажах із місця подій, коментарі гостей передач, у музичних кліпах.

У виняткових випадках, за письмовою згодою з секретарем Ради національної безпеки і оборони, в квоти зараховуються передачі іншими мовами, якщо вони спрямовані на нейтралізацію загроз національним інтересам у сфері свободи слова.

За недотримання квот телеканалам передбачений штраф у розмірі 5% від суми ліцензійного збору.

Закон набуває чинності через місяць після публікації. Протягом першого року для телерадіокомпаній передбачено перехідний період, згідно з яким програми, повністю або частково створені або профінансовані каналом, включаються в україномовну квоту.

Нагадаємо, влітку 2016 року Верховна Рада ввела квоти на українські пісні в радіоефірі. У перший рік роботи закону вони повинні становити не менш ніж 25% від загального часу звучання пісень упродовж доби. Потім поступово квоти збільшать до 35%.

Для новин і ранкових передач квота української мови - 50% у перший рік із подальшим збільшенням до 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram