ГоловнаПолітика

Нардеп готує звернення в НАБУ через рішення Кабміну про мита для міндобрив з РФ

Депутат побачив у діях уряду корупційну складову.

Нардеп готує звернення в НАБУ через рішення Кабміну про мита для міндобрив з РФ
Фото: vedomosti-ua.com

Народний депутат фракції БПП Олег Петренко бачить у рішенні Кабміну про обнулення мита на ввезення російських мінеральних добрив корупційну складову і збирається звернутися з цього приводу в НАБУ. Про це він повідомив у коментарі ЗМІ, пише РБК-Україна. 

"Щодо таких рішень Кабміну, то я вбачаю в них корупційну складову лобізму російської продукції, і думаю, з мого боку будуть звернення в НАБУ й інші структури, які повинні контролювати ці процеси", - цитує видання нардепа.

Як повідомляли ЗМІ, 18 травня Кабінет Міністрів України підтримав законопроект, спрямований на обнулення мит на ввезення мінеральних добрив в Україну. На засіданні Кабміну міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий пояснив введення нульової ставки митного регулювання на ввезення в Україну добрив азотної групи необхідністю врегулювати питання захисту сільгоспвиробників від сезонного коливання цін.

Петренко, зі свого боку, зазначив, що як народний депутат, обраний в окрузі, де розташоване одне з найбільших хімічних підприємств України "Черкаський Азот", він буде всіма методами захищати інтереси трудового колективу заводу й українського хімпрому.

"Я обурююся. Це м'яко кажучи. Тому що я - депутат-мажоритарник, в окрузі якого розташоване містотворче підприємство ("Черкаський Азот", - ред.), (де працюють) 5 тисяч людей, яке виготовляє мінеральні добрива, яке зараз не працює. Люди не працюють, не отримують зарплату. Місцевий і державний бюджети не отримують податкових надходжень. З тієї причини, що Росія, лобіюючи через представників української влади свої інтереси, відверто демпінгуючи, просто захоплює український ринок", - заявив Петренко.

За його словами, "маючи свідомо вигідне конкурентне становище, у зв'язку з тим, що ціна на природний газ (основний компонент собівартості азотних добрив - ред.) у Росії для російських підприємств набагато нижча, росіяни захоплюють стратегічно важливий український ринок". "У цій ситуації наша держава зобов'язана захищати вітчизняного виробника, особливо від економічного вторгнення країни-агресора", - переконаний депутат.

Він зазначив, що обурення і нерозуміння провокує ситуація, "коли українська влада однією рукою забороняє, наприклад, російські бухгалтерські програми,, які незрозуміло яку несуть загрозу обороноздатності нашої країни, а з іншого боку - стимулює виробництво в Росії компонентів, які використовуються у виготовленні, наприклад, пороху" (мова, очевидно, йде про аміачну селітру, - ред. ЗМІ). Така поведінка влади, вважає депутат, злочинна й абсурдна.

Також Петренко повідомив, що минулого тижня він зареєстрував законопроект, який пропонує на рівні закону підвищити мито на добрива з РФ і водночас, дотримуючись домовленості з ЄС, поступово знижувати мита на аналогічну продукцію інших країн. "Тепер усе в руках профільного комітету, який його або розгляне, або буде місяцями консервувати в очікуванні розгляду", - зазначив депутат.

Раніше в ЗМІ повідомляли, що в результаті рішень Мінекономрозвитку і Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) від 13 лютого 2017 року про призупинення введення антидемпінгових мит на мінеральні добрива з Російської Федерації компанії з РФ отримали безпрецедентний доступ на український ринок. На думку експертів, своїми діями Кабмін фактично допустив створення російської монополії в Україні. ЗМІ писали, що через неможливість конкурувати з російським демпінгом у березні 2017 року в розпал підготовки до посівної кампанії вперше в історії України зупинилися найбільші хімічні підприємства України. Зокрема заводи "Рівнеазот" і "Черкаський Азот". За даними ЗМІ, на тлі зупинки найбільших вітчизняних виробників мінеральних добрив російські виробники активно насичували український ринок своєю продукцією і тільки за перші чотири місяці 2017 року вивезли з України близько ста мільйонів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram