ГоловнаПолітика

Суд відмовив Артеменкові в призупиненні указу про припинення громадянства

Депутат також не зміг повернути собі мандат.

Суд відмовив Артеменкові в призупиненні указу про припинення громадянства
Андрей Артеменко
Фото: politeka.net

Вищий адміністративний суд відмовився призупинити дію указу, яким нардепа Андрія Артеменка було позбавлено українського громадянства. Також суд відмовився призупинити рішення Верховної Ради про припинення повноважень депутата.

Про це "Українські новини" повідомила представник прес-служби суду Галина Гаєвська.

"Сьогодні відбулося судове засідання з розгляду питання про забезпечення адміністративного позову у справі. Клопотання про це надійшло від представника Артеменка - адвоката Леоніда Сивакова. У задоволенні клопотання відмовлено", - повідомила вона.

Захист депутата просив зупинити дію указу в частині припинення громадянства Артеменка і дію рішення парламенту про дострокове позбавлення мандата депутата.

ВАСУ відмовив у цьому проханні, адже законодавством не передбачена можливість задоволення позову шляхом призупинення дії актів Президента і Ради.

По суті, позов Артеменка суд розгляне 30 травня об 11:30.

Нагадаємо, Артеменко на початку 2017 року виявився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план урегулювання відносин з Росією, який передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і донька є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році.

Незважаючи на це, наприкінці квітня президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Артеменка, а Верховна Рада 16 травня відібрала в нього мандат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram