ГоловнаПолітика

Комітет ВР схвалив програму надання житла військовослужбовцям

У перший рік дії програми можна буде забезпечити 8000 учасників і їхніх сімей.

Комітет ВР схвалив програму надання житла військовослужбовцям
архивное фото
Фото: www.president.gov.ua

На засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони депутати розглянули можливість впровадження новітніх механізмів забезпечення житлом військовослужбовців і правоохоронців, повідомляє Цензор.нет.

Представив проект голова правління Державної іпотечної установи Андрій Камуз, суть проекту, за його словами, полягає в тому, що тепер військовослужбовці зможуть оформити іпотеку на житло і після 20 років лізингу - отримати його в приватну власність. Замовник - Міністерство оборони і Міністерство внутрішніх справ, які будуть надавати локацію і реєстр співробітників, котрі хочуть використовувати цю програму. Торги і закупівля житла буде проходити через систему "Прозоро", щоб був повний контроль за вартістю цього житла і щоб зменшити цю вартість у перспективі.

Також він додав: "Ця програма не передбачає першого внеску. І, наприклад, якщо військовослужбовця буде передислоковано, то платежі, які вже оплачені, будуть враховуватися в метрах квадратних і людина не втратить гроші через девальвацію. Також якщо людина закінчить свою службу або матиме бажання закрити це питання, то отримає ті кошти, які були виплачені за вартістю квартири. В перший рік дії цієї програми можна буде забезпечити 8000 учасників і їхніх сімей".

Сьогодні держава передбачає, що квартири отримають ті військовослужбовці, які стоять у черзі на її отримання. Процес формування цієї черги не дуже прозорий і він не дає ніяких гарантій. Від Міністерства оборони з підтримкою проекту виступив заступник міністра оборони Олег Шевчук: "Ця проблема існує не тільки для військовослужбовців Міноборони, а для всіх структур сил безпеки і оборони. Ми неодноразово говорили, що потрібно міняти саму суть механізму. Запропонована програма добровільна. Ми вважаємо, що вона буде суперпопулярною. Вона дасть можливість купувати житло діючим працівникам, які прийшли на службу і прекрасно розуміють: якщо вони зараз входять у цю програму, то через 20 років служби вони мають у власності квартиру".

У Міністерстві внутрішніх справ ініціативу підтримав державний секретар Олексій Тахтай, після чого депутати обговорили представлену програму і одностайно підтримали та ухвалили рішення направити звернення до Кабінету Міністрів з проханням підтримати зазначену програму з метою впровадження нових підходів забезпечення житлом українських захисників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram