ГоловнаПолітика

"Відродження" не голосуватиме за "церковні" законопроекти, - Хомутиннік

На думку депутатів, їх ухвалення може "розколоти суспільство".

"Відродження" не голосуватиме за "церковні" законопроекти, - Хомутиннік
Фото: 24tv.ua

Керівник депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік заявив, що партія не голосуватиме за так звані "церковні законопроекти" (№4511 і №4128, які парламент планує розглянути в четвер), оскільки їх прийняття може призвести до збурення віруючих і спровокує черговий розкол в українському суспільстві.

Про це йдеться на сайті депутатської групи.

Законопроектом №4511 пропонують дозволити органам влади впливати на призначення керівництва релігійних організацій.

Законопроектом №4128 хочуть спростити процедуру зміни статуту релігійної громади, дозволивши це робити простою більшістю голосів.

Хомутиннік також заявив, що вперше за роки незалежності влада намагається втрутитися в справи церкви.

"Влада намагається обмежити свободу українців на віросповідання і взяти під контроль Церкву. Що, на думку депутатської групи «Партія «Відродження», є неприйнятним. Жодного громадського запиту для прийняття законопроектів не існує. Віруючі категорично не сприймають втручання держави в справи Церкви. І воно потрібне тільки провладним політсилам. Причому таке втручання знову виправдовується «благими намірами» і начебто захистом національних інтересів", - сказав Хомутиннік.

І додав, що обидва проекти закону порушують 35-ту статтю Конституції, яка говорить про те, що кожен в Україні має право на свободу світогляду і віросповідання.

"Згідно з Конституцією, церква в Україні відокремлена від держави. Тоді як цими законопроектами цей базовий принцип порушується. Ми застерігаємо владу від прийняття цих законопроектів. Сьогодні в нашій державі триває війна. Якщо конфлікт у суспільстві доповнюється ще й релігійним фактором, то, як свідчить історія, далі він іде все жорсткіше, кривавіше і довше. Тому розкол суспільства на релігійному ґрунті може мати катастрофічні наслідки для української державності. Він не захистить державні інтереси, а, навпаки, зашкодить їм", - вважає Хомутиннік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram