ГоловнаПолітика

Януковича двічі переправляли в Росію в лютому 2014 року

Спочатку екс-президента переправили вертольотами ЗС РФ з Урзуфа в Єйськ, потім відправили до Криму.

Януковича двічі переправляли в Росію в лютому 2014 року
Фото: EPA/UPG

Віктора Януковича двічі переправляли в Росію наприкінці лютого 2014 року, заявив прокурор у справі колишнього президента України Олексій Донський.

"Насправді він потрапляв туди двічі. Першого разу - в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року. З селища Урзуф Донецької області, що на узбережжі Азовського моря, його разом із Клюєвим, частиною особистої охорони і супроводжуючими особами [мова про співмешканку Януковича Любов Полежай] двома вертольотами ЗС Росії перекинули в Єйськ. Як ці вертольоти не виявили українські прикордонники - питання відкрите", - сказав він в інтерв'ю російському виданню "Новая газета".

На території Російської Федерації Янукович перебував 10-12 годин, зробив внутрішній переліт по країні, з Єйська в Анапу, вже на військово-транспортному літаку. Чи зустрічався з кимось із російської влади, невідомо, додав прокурор.

"Близько 13:00 за Києвом він вилетів з Анапи в Гвардійське, на військовий аеродром під Сімферополем, який у той час орендував Чорноморський флот Росії. У Криму, на базі флоту, перебував до ночі з 23 на 24 лютого, і вже тоді військовим кораблем ЧФ відправився знову на територію Федерації. У нас є доказ стосовно генерала російської армії, який керував операцією переміщення Януковича з Донецької області в Краснодарський край і звідти до Криму. Встановлено також особу з охорони президента Росії. Ці двоє курирували групу виконавців, одночасно координуючи їхні дії з начальником охорони Януковича Кобзарем і співробітником охорони Бернацьким", - повідомив Донський.

Нагадаємо, в листопаді під час відеодопиту Янукович стверджував, що 22 лютого поїхав у Крим, звідки його переправили до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram