ГоловнаПолітика

У МВС є докази причетності РФ до вбивства Шеремета, - Троян

СБУ не захотіла очолити розслідування справи.

У МВС є докази причетності РФ до вбивства Шеремета, - Троян
Фото: Макс Требухов

Заступник міністра внутрішніх справ України Вадим Троян підтвердив озвучену раніше головою МВС Арсеном Аваковим версію про російський слід у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Про це він заявив у програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною".

"Так і є. Міністр має рацію в тому, що в нас одна з ключових версій і більшість доказів вказують на те, що є російський слід", - сказав Троян.

Він також зазначив, що у разі, якщо підтвердиться версія про причетність Росії до вбивства Шеремета, слідство розглядатиме як мотив злочину професійну діяльність журналіста.

"Оскільки він був у опозиції до російського президента і навіть білоруського. Тобто такі речі вже не будуть виключені", - додав заступник міністра.

Вадим Троян також заявив, що Служба безпеки України не захотіла очолити розслідування справи про вбивство Шеремета. При цьому він зазначив, що СБУ повинна була очолити це розслідування з самого початку.

Те, що з початку розслідування справи поліція і СБУ не синхронізували свої дії, значно ускладнювало хід справи, зазначив заступник міністра.

На запитання про те, що СБУ вилучила відео з місця події, а потім повертала сервери із записами власникам, де вже не було жодного відео, Вадим Троян заявив, що і у поліції, коли він займався розслідуванням цієї справи, такі випадки були. Однак у відповідь на уточнюючі запитання порадив звертатися у СБУ, адже це у їхній компетенції.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху його автомобіля у центрі Києва. Машина належала керівникові інтернет-видання "Українська правда" Олені Притулі, але її самої у автомобілі не було. Поліція кваліфікувала вибух як умисне вбивство. Майже відразу ж після вбивства у мережу виклали відео передбачуваного закладання бомби на днище автомобіля Шеремета.

На початку травня вийшов фільм-розслідування "Вбивство Павла" журналістів OCCRP і порталу Slidstvo.Info, який свідчить, що Ігор Устименко, який працював у Службі безпеки України до 2014 року, був присутній біля будинку Шеремета кілька годин вночі, коли під машину журналіста було підкладено вибухівку.

Сам Устименко відмовився коментувати свої зв'язки з СБУ, а у розмові з журналістами не зміг конкретно відповісти, що робив у ніч убивства Шеремета біля його будинку.

У СБУ заявили, що Устименка звільнили ще 29 квітня 2014 року.

14 травня президент Петро Порошенко заявив, що Національна поліція викликала Устименка на допит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram