ГоловнаПолітика

Понад 2,5 тис суддів звільнені в Україні з 2015 року

У двох судах немає суддів з повноваженнями.

Понад 2,5 тис суддів звільнені в Україні з 2015 року
Фото: Макс Требухов

Протягом 2015-2017 років кількість звільнених суддів становить понад 2,5 тис. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив глава Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

"Найбільшого піку ця кількість сягнула перед набранням чинності змін до Конституції. Це пов'язано, зокрема, із зміною законодавства щодо нарахування суддівського стажу.

Протягом 2015-2017 років кількість звільнених з різних причин суддів становить понад 2,5 тис. У минулому році в країні було сім судів, де не було суддів для здійснення повноважень. Зараз критична ситуація тільки в двох судах. Ми (ВРП - ред.) кожного засідання призначаємо суддів у суди, де ситуація критична. Це наш пріоритет. На сьогодні в країні 91 суд, в якому нестача суддів становить 50 і більше відсотків", - повідомив глава ВРП.

Бенедисюк також нагадав, що на початку квітня Президент за поданням ВРП призначив 113 суддів безстроково. Ще 13 таких представлень ВРП направила главі держави 13 квітня.

Крім того, ВРП почала застосовувати процедуру переведення суддів до іншого суду. Наприклад, під час засідання 13 квітня ВРП підтримала подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів про відрядження п'яти суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації. Загалом планує відправити близько 500-600 суддів у суди, де виникла критична ситуація із забезпеченням кадрами. Насамперед це стосуватиметься суддів Донецької і Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram