ГоловнаПолітика

Україна сподівається на ратифікацію Нідерландами угоди про асоціацію в травні

Після цього можна буде вибивати додаткові торгові преференції, заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Україна сподівається на ратифікацію Нідерландами угоди про асоціацію в травні
Иванна Климпуш-Цинцадзе
Фото: www.kmu.gov.ua

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе очікує ратифікації Сенатом Нідерландів (верхня палата парламенту) угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом до кінця травня.

Про це вона повідомила журналістам після церемонії відкриття святкування Дня Європи на Софійській площі.

"Зараз ми ведемо переговори з нашими європейськими партнерами. В першу чергу нам необхідно, щоб вже остаточно набула чинності угода про асоціацію. Ми сподіваємося на позитивне до кінця цього місяця рішення Сенату Нідерландів щодо цього", - сказала віце-прем'єр.

Після прийняття цього рішення, за її словами, можна буде говорити і про додаткові торгові преференції для України, і продовжувати вдосконалення вільного перетину кордонів не тільки людей, а й товарів і капіталу.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Нідерландів (Палата представників) офіційно підтвердила ратифікацію угоди про асоціацію Євросоюзу з Україною 23 лютого. Для завершення процедури повинна проголосувати верхня палата (Сенат), після чого ратифікаційні грамоти передаються на підпис королю Нідерландів і відправляються в Брюссель.

Верхня палата парламенту Нідерландів (Сенат) хоче провести дебати щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом 23 травня.

Нідерланди - єдина країна ЄС, яка не ратифікувала угоду про асоціацію України і ЄС, оскільки голландці відкинули його на референдумі в квітні минулого року.

Як компроміс Нідерланди зажадали прописати в угоді, що вона не передбачає автоматичних гарантій безпеки, військової допомоги і фінансової підтримки Україні і не дає українцям права на проживання і вільне працевлаштування в ЄС. Жодна з цих можливостей не була гарантована угодою про асоціацію, однак голландський уряд хотів чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців. Лідери ЄС погодилися з цим і заодно зажадали від України активніше боротися з повсюдною корупцією.

Зараз угода про асоціацію працює в тимчасовому режимі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram