ГоловнаПолітика

Геращенко повідомила про завершення верифікації списків заручників

Україна очікує на засіданні ТКГ 15 травня звіту щодо проведеної верифікації тих, хто відмовляється їхати на окуповані території.

Геращенко повідомила про завершення верифікації списків заручників
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Процес верифікації списків українських заручників, які перебувають на території окупованого Донбасу, завершено.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Закінчилась перевірка осіб, які здійснювали злочини проти України, але яких можна, згідно з законодавством, помилувати заради звільнення українців, яких незаконно утримують на окупованих територіях", - написала вона у фейсбуці.

Геращенко повідомила, що процес верифікації сьогодні обговорили з представником України в ТКГ Леонідом Кучмою, обмудсманом Валерією Лутковською та представниками СБУ.

За її словами, у списку тих, кого вимагають звільнити представники ОРДЛО, є кілька сотень осіб, які категорично відмовляються їхати на окуповані території.

Під час проведення верифікації група під координацією ОБСЄ за участю офісу обмудсмена і Служби безпеки України, а також кількох жінок-родичок тих, хто скоїв злочини, відвідала 20 регіонів і побувала в 37 пенітенціарних установах. Опитування проходило за міжнародними стандартами, з дотриманням конфіденційності та норм міжнародного права.

"Ми робимо все, щоб розблокувати процес звільнення заручників, українська сторона буде ставити питання звільнення, і в цьому контексті звіт про верифікацію, як пріоритетний на гуманітарній підгрупі і на ТКГ 15 травня, і сподіваємося, це сприятиме узгодженню остаточних списків і даті звільнення заручників", - запевнила Геращенко.

Нагадаємо, "ДНР" і "ЛНР" утримують в полоні 127 людей. У списку тих, кого вимагає звільнити ОРДЛО в рамках обміну полоненими, майже дві сотні людей, які хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території. Переговори про те, хто підтвердить їхню відмову, зайшли в глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram