ГоловнаПолітика

ЦВК: позбавлений громадянства Артеменко залишається нардепом

Верховна Рада повинна проголосувати за позбавлення депутата повноважень.

ЦВК: позбавлений громадянства Артеменко залишається нардепом
Андрей Артеменко
Фото: facebook.com/PPSRF

Андрій Артеменко, незважаючи на втрату українського громадянства, залишається народним депутатом, заявив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

"Згідно зі статтею 81 Основного закону України, припинення громадянства України одночасно практично не призводить до дострокового припинення повноваження народного депутата. У зв'язку із цим Верховна Рада ще має проголосувати, прийняти постанову не менше ніж 226 голосами народних депутатів для того, щоб такі повноваження народного депутата були достроково припинені", - заявив Магера в ефірі телеканалу "112 Україна".

Він уточнив, що ЦВК визнає обраним наступного за списком Радикальної партії кандидата лише після позбавлення Артеменка мандата.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко указом від 29 квітня позбавив Артеменка українського громадянства. У фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що указ про позбавлення Андрія Артеменка українського громадянства автоматично означає втрату ним статусу народного депутата.

Артеменко раніше був непримітним депутатом, але на початку 2017 рок раптово опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план урегулювання відносин з Росією, який передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради. Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році.

Одна з підстав для втрати громадянства України - добровільне набуття громадянства іншої держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram