ГоловнаПолітика

У Києві відкрили виставку про боротьбу УПА проти нацизму

"100 тис. українців взяли в руки зброю в боротьбі проти обох тоталітарних режимів".

У понеділок, 8 травня, в Києві відкрили фотодокументальну виставку "УПА - відповідь нескореного народу".

Як повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті, сьогоднішня виставка присвячена боротьбі УПА проти нацистів.

"У військових діях під час Другої світової взяли участь понад 7 мільйонів українців. У лавах антигітлерівської коаліції воювало більшість із них - понад 6 мільйонів. Близько 300 тисяч українців воювали по інший бік фронту. Водночас близько 100 тисяч українців узяли в руки зброю в боротьбі проти обох тоталітарних режимів - коричневого і червоного. Йдеться про Українську повстанську армію. Тому в ці дні ми вирішили нагадати про роль УПА в подоланні нацизму", - заявив на відкритті керівник УІНП Володимир В'ятрович.

Виставка на території Національного музею історії України включає 200 фотографій і архівні документи, які свідчать про конфронтацію між ОУН-УПА та нацистською Німеччиною.

Автор виставки, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун повідомив, що в боротьбі з нацизмом загинули щонайменше три члени проводу ОУН (б), 9 членів крайових проводів, 29 членів керівних органів підпілля обласного рівня. УПА втратила в боях із вермахтом, поліцією і СС 25 сотенних і 4 курінних командирів. "Досить сказати, що весь перший штаб УПА - головний командир Василь Івахів, начальник штабу Юліан Ковальський і ад'ютант Семен Снядецький - загинули в бою з німцями", - зазначив Бігун.

Виставка триватиме до 7 червня за адресою: вулиця Володимирська, 2.

Нагадаємо, 2015 року Верховна Рада прийняла законопроект про правовий статус і вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у 20 столітті, який визнає її учасниками армію УНР, армію ЗУНР, Карпатської Січі, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінську групу й інші схожі організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram