ГоловнаПолітика

Комітет Міністрів Ради Європи оприлюднив рішення щодо Криму

Від Росії вимагають не порушувати права людини на півострові.

Комітет Міністрів Ради Європи оприлюднив рішення щодо Криму
Комитет министров Совета Европы
Фото: 15minut.org

Комітет Міністрів Ради Європи знову заявляє про незаконність анексії Криму і наполегливо закликає РФ вжити заходів для дотримання прав людини і припинити репресії, зокрема, проти українців і кримських татар на півострові.

"Підтвердили засудження незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна) Російською Федерацією і зазначили, що це є порушенням міжнародного права, яке не може створювати підстав для будь-яких змін їхнього статусу", - йдеться в тексті відповідного рішення, прийнятого 3 травня і опублікованого на офіційному сайті Ради Європи в четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У своєму рішенні Комітет Міністрів РЄ також наполегливо закликає РФ "вжити всіх необхідних заходів для дотримання прав людини в Криму і негайно припинити порушення цих прав, в тому числі відмова в свободі слова, свободі мирних зібрань, свободі віросповідання та переконань, дискримінаційні заходи і практики, довільні затримання, тортури та інші види жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження, а також репресії щодо осіб, які належать до меншин, в тому числі кримських татар, українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп".

"Закликали провести повне, прозоре і неупереджене розслідування всіх повідомлень про порушення прав людини, щоб притягнути винних до відповідальності", - йдеться в рішенні.

У Комітеті Міністрів також зазначили, що рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також заборону лідерам Меджлісу в'їзду до Криму "серйозно порушують права кримських татар і підлягають скасуванню".

Також у повідомленні відмічається, що в Криму має бути створене сприятливе середовище для діяльності ЗМІ та правозахисників. Міністри Ради Європи вітають зусилля генерального секретаря, спрямовані на сприяння діалогу між омбудсменами України і РФ, "і подальшу передачу групи ув'язнених з Криму", які побажали відбувати залишок терміну покарання на підконтрольній українському уряду території.

Відповідно до опублікованого тексту рішення, міністри РЄ вирішили повернутися до питання про ситуацію в Україні восени поточного року з перспективою прийняття комплексного рішення в світлі обговорення нового Плану дій для України.

Нагадаємо, в Міністерстві закордонних справ України в середу розцінили ухвалення Комітетом Міністрів РЄ рішення щодо ситуації в АР Крим і Севастополі як "одне із серйозних внесків Ради Європи в забезпечення демократичної безпеки в Європі і відстоювання основоположних цінностей і принципів Організації - захисту прав людини, демократії та верховенства права". "Розглядаємо рішення Комітету Міністрів як одне з елементів комплексної відповіді міжнародної спільноти на злочинні дії РФ в Україні. Це рішення, безсумнівно, посилює позицію щодо Криму, висловлену в минулому році в Резолюції ГА ООН 71/205 "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)", і долучає Раду Європи до виконання цієї резолюції", - йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства.

Президент України Петро Порошенко також привітав ухвалення Комітетом міністрів ЄС рішення щодо ситуації в Криму, назвавши його "підтвердженням неминучості відповідальності Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram