ГоловнаПолітика

У Радикальній партії показали "указ" про позбавлення нардепа Артеменка громадянства

Підтверджень достовірності документа немає.

У Радикальній партії показали "указ" про позбавлення нардепа Артеменка громадянства
Андрей Артеменко
Фото: facebook.com/PPSRF

Нардеп від Радикальної партії Дмитро Лінько оприлюднив у фейсбуці нібито копію указу Президента Петра Порошенка про позбавлення українського громадянства депутата Андрія Артеменка. Підтверджень достовірності документа немає.

Указ №119 "Про припинення громадянства України Артеменка А.В., Боровика О., Новгородського Д.В." датований 29 квітня.

Крім Артеменка, в указі з відомих осіб фігурує колишній в.о. заступник голови Одеської обладміністрації Сашко Боровик.

Указ видано відповідно до пункту 26 статті 106 Конституції України (належить до повноважень президента припинення громадянства України) та статей 17 і 19 закону "Про громадянство" (визначають підстави для втрати і припинення громадянства України, одна з яких - добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави).

Нагадаємо, Артеменко раніше був непримітним депутатом, але на початку 2017 року раптово опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план врегулювання відносин з Росією, що передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році.

Боровик раніше повідомив, що, крім українського, має громадянство Німеччини.

Напередодні в Адміністрації Президента повідомили, що з моменту вступу на посаду Порошенко припинив громадянство України 18 676 осіб. 15 603 з них позбулися українського паспорта внаслідок виходу з українського громадянства, 2 901 - за передбаченими міжнародними договорами України підставами, 172 - внаслідок втрати українського громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram