ГоловнаПолітика

Порошенко підписав два закони про підвищення соцзахисту військових та їхніх сімей

Президент зустрівся з Полтораком і Муженком.

Порошенко підписав два закони про підвищення соцзахисту військових та їхніх сімей
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко в четвер, 4 травня, підписав два закони про підвищення соцзахисту військових та їхніх сімей.

Ідеться про закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей" та закон "Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї".

Перший закон вводить одноразову допомогу сім'ям загиблих військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів у розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

У разі встановлення військовослужбовцеві інвалідності 1 групи йому виплачуватимуть 400 прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня календарного року, 2 групи - 300 прожиткових мінімумів, 3 групи - 250 прожиткових мінімумів, а в разі часткової втрати працездатності без встановлення групи інвалідності військовослужбовцю виплачуватимуть не менш ніж 70 прожиткових мінімумів.

На цей момент прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1600 гривень.

Другий закон скасовує положення закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", яке регламентує надання пільг за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців не перевищує розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Закон розширює право отримання пільг без додаткових умов на сім'ї військовослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти) або померли під час захисту Батьківщини. Документ також передбачає надання пільг сім'ям загиблих на зборах військовозобов'язаних Міністерства оборони, органів внутрішніх справ і державної безпеки колишнього Радянського Союзу під час виконання завдань з охорони громадського порядку.

Як повідомляє прес-служба голови держави, президент поставив свій підпис під час зустрічі з міністром оборони Степаном Полтораком, начальником Генерального штабу Віктором Муженком і координаторами центрів допомоги учасникам АТО Олексієм Ліпіріді і Ганною Янчевською.

Під час бесіди з ними Порошенко зазначив, що в 2014 році мобілізований снайпер отримував 600 гривень на місяць, а сьогодні снайпер у зоні АТО отримує близько 600 гривень на день. Окрім того, доручено підвищити рівень доплати для військових, які перебувають на першій лінії в зоні АТО. "На першій лінії сьогодні рівень доплати має становити 7,5 тис. гривень до рівня забезпечення. І загальне грошове забезпечення вже може становити не менш ніж 15 тис. гривень. Окрім патріотизму, це дуже потужна мотивація і адекватна відповідь держави, яка дбає про своїх військовослужбовців", - сказав Порошенко. Президент також додав, що спільними зусиллями з волонтерами вдалося суттєво поліпшити рівень речового, харчового, медичного, логістичного забезпечення та озброєння.

Голова держави наголосив на важливості грошової компенсації сім'ям військових, загиблих на передовій, і пораненим захисникам. "Ми навіть у цих важких умовах прийняли рішення про те, що підвищуємо на 50% [грошову компенсацію], і сім'я отримає понад 1,2 млн гривень від держави - якщо це [загибель військового] сталося безпосередньо в бою. Також на 50% - з 400 тис. до близько 640 тис. гривень - підвищилася компенсація в разі інвалідності I групи", - розповів президент.

Порошенко також наголосив на важливості забезпечити ветеранів АТО якісним лікуванням і надати можливість пройти реабілітацію, в тому числі психологічну. Він зазначив принциповість позиції щодо поліпшення рівня захисту та надання додаткових пільг, незалежно від рівня матеріального забезпечення сім'ї - безоплатне одержання ліків, медичних послуг, 50% знижка на оплату житла, користування комунальними послугами тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram