ГоловнаПолітика

Ув'язнений в Росії українець Панов оголосив сухе голодування

Панов вимагає екстрадиції його в Україну протягом двох тижнів.

Ув'язнений в Росії українець Панов оголосив сухе голодування
Фото: Фонтанка

Український політв'язень Артур Панов, обвинувачений у підготовці теракту в Ростові-на-Дону, на засіданні суду оголосив про початок безстрокового сухого голодування з вимогою екстрадиції його в Україну протягом двох тижнів.

Про це повідомляє російське інтернет-видання "Кавказский узел".

"Злочин було вчинено частково на території України. Я домагаюся того, щоб мене екстрадували в Україну й там судили. Так, можна сказати, що це свідомий акт суїциду", - звернувся Панов до колегії суддів на засіданні суду в середу.

"Кавказский узел" опублікував лист з підписом Панова, датований 3 травня 2017 року і адресований журналістам, в якому політв'язень спростовує чутки про власну смерть і висловлює надію, що коли-небудь повернеться в Україну.

"Я жив, живу і буду жити. Буду жити, щоб в один з днів повернутися в Україну до своєї сім'ї, своїх співвітчизників, щоб почати по-справжньому цінувати свободу і власне життя", - сказано в листі.

Повідомляється, що суд постановив долучити заяву Панова до матеріалів справи й сповістити про викладене адміністрацію слідчого ізолятора.

Раніше російські ЗМІ поширили інформацію, що в понеділок, 1 травня, в ростовському слідчому ізоляторі через серцеву недостатність помер український політв'язень Артур Панов.

На наступний день, 2 травня, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська спростувала смерть Панова.

Як повідомлялося, Панова звинувачує російське слідство у підготовці терористичного акту в Ростові-на-Дону за допомогою саморобного вибухового пристрою. Зробити це він мав намір в місці масового скупчення людей.

Для того щоб виконати задумане, обвинувачений почав листуватися в соцмережах з ростовчанином. Українець розповів йому про те, що на території Ростова-на-Дону планується теракт, і пообіцяв йому в разі успіху грошову винагороду і виїзд за межі Росії.

Громадянин України в домашніх умовах виготовив і зберігав вибухові речовини та пристрої. З листопада по грудень 2015 року він вів пошук потенційних об'єктів з масовим перебуванням людей, а також проводив розвідку наявних на них антитерористичних систем безпеки.

Наприкінці листопада 2015 року А. Панов і місцевий житель зустрілися в Ростові-на-Дону, де ростовчанин дізнався подробиці про планований теракт, потужність вибухового пристрою і компоненти, з яких він виготовлений, а також про заплановане місце вчинення теракту.

На початку грудня 2015 року українець був затриманий співробітниками правоохоронних органів. Ростовчанина затримали в квітні 2016 року.

Громадянина України звинувачують в підготовці до терористичного акту і замаху на втягнення особи до його вчинення, незаконне виготовлення вибухових речовин і публічне виправдання тероризму, жителя Ростова-на-Дону - у сприянні терористичній діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram