ГоловнаПолітика

Інтерпол видалив червону розшукову картку Януковича і його сина (оновлено)

Також призупинено так званий "Спеціальний запит про арешт".

Інтерпол видалив червону розшукову картку Януковича і його сина (оновлено)
Фото: glavcom.ua

Інтерпол скасував Червоне повідомлення, опубліковане в липні 2015 року, а також видалив дані про колишнього президента України Віктора Януковича і його сина Олександра.

Таке рішення було прийнято на сесії 27 лютого - 3 березня 2017 року, повідомляє британська адвокатська компанія Joseph Hage Aaronson LLP.

Відзначають, що Віктор Янукович і його син у 2015 році подали в Інтерпол заяви з вимогою видалити їхні імена зі списку розшукуваних осіб, у тому числі на тій підставі, що справи "проти них були політично мотивованими, в них не було доказів і належні процедури не були дотримані".

У відповідь на ці вимоги Інтерпол припинив дію Червоного повідомлення, виданого щодо Януковича, і так званого "Спеціального запиту про арешт" (вимога про співпрацю в зв'язку з поліцейським розслідуванням) щодо Олександра Януковича, і заблокував доступ країн-членів Інтерполу до даних про них", - наголошено в повідомленні.

Також Інтерпол розглянув додаткову інформацію і провів консультації з Національним центральним бюро Інтерполу України, в тому числі з приводу його подальших запитів видати Червоні повідомлення, зроблені за цей час, які не були задоволені.

Оновлено. Інформація про це своєчасно передана Національним бюро Інтерполу в Україні в орган досудового слідства, повідомляє прес-служба Нацполіції.

"Інформація про припинення розшуку В. Януковича і його сина О. Януковича надійшла в національне бюро Інтерполу в Україні - від Комісії з контролю за файлами Інтерполу", - йдеться в повідомленні.

Про це рішення було поінформовано Українську сторону.

"Національне бюро Інтерполу в Україні своєчасно передало копію рішення Комісії з контролю за файлами Інтерполу в орган досудового розслідування, яким в цьому випадку є Генеральна прокуратура України", - відзначили в поліції.

Нагадаємо, на початку 2016 року зі сайту Інтерполу зникло багато прізвищ чиновників часів Януковича. Українське бюро після цього заявило, що Інтерпол не видаляв інформацію, а тільки обмежив її надання. Файли про розшук Януковича продовжують існувати в закритій базі Інтерполу і до зазначеної системи мають доступ тільки уповноважені на те особи. За таким самим принципом були заховані картки низки представників колишньої влади України, в тому числі Едуарда Ставицького, Миколи Азарова, Сергія Клюєва. Вони поскаржилися в Інтерпол, що в Україні їх переслідують нібито з політичних мотивів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram