ГоловнаПолітика

Прокуратура розслідує заяву Муженка про зрив операції деокупації Криму

Підставою стало інтерв'ю начальника Генштабу.

Прокуратура розслідує заяву Муженка про зрив операції деокупації Криму
Фото: newsyou.info

Прокуратура почала розслідувати заяву начальника Генерального штабу Збройних Сил Віктора Муженка про зрив десантної операції, розробленої для деокупації анексованого Росією Криму, в березні 2014 року.

Про це йдеться в ухвалі суду від 13 квітня.

Згідно з нею, Головна військова прокуратура вивчила інтерв'ю Муженка інтернет-виданню "Українська правда", опубліковане 12 квітня.

"[В інтерв'ю] містить інформацію про факти складання і спробу використання у 2014 році задуму, відповідно до умов якого здійснювалися дії, спрямовані на використання військової авіації і, як наслідок, проведення десантної операції на території АР Крим для деокупації останньої від Збройних сил РФ. Поряд із цим у зазначеному інтерв'ю сказано, що задум не реалізований у зв'язку з перешкодами, штучно створеними окремими посадовими особами Міністерства оборони України", - сказано в тексті судового рішення.

У зв'язку з розслідуванням суд надав військовій прокуратурі доступ до документів у Генштабі за період з 24 лютого по 10 березня 2014 року.

Зокрема, отримано доступ до рішень начальника Генерального штабу і міністра оборони, розпоряджень, планів операцій і навчань, наказів, задумів, бойових розпоряджень, директив щодо їх проведення та реалізації.

Також слідчі отримали право здійснити виїмку листування між Радою національної безпеки і оборони, Генштабом, Міноборони, Адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, правоохоронними органами й іншими військовими формуваннями щодо здійснення деокупації Криму.

Зазначені документи мають гриф обмеження доступу.

12 квітня інтернет-видання "Українська правда" опублікувало інтерв'ю Муженка, в якому він заявив, що 1 березня 2014 року разом із заступником начальника Головного оперативного управління Віктором Назаровим розробив план проведення десантної операції для деокупації Криму.

За його словами, ввечері 1 березня після засідання РНБО тодішній начальник Генштабу Михайло Куцин та його перший заступник Геннадій Воробйов повідомили його про скасування операції деокупації півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram