ГоловнаПолітика

Український суд конфіскував €50 млн оточення Януковича, стягнутих у бюджет Латвії

Юрій Луценко сподівається повернути ці кошти.

Український суд конфіскував €50 млн оточення Януковича, стягнутих у бюджет Латвії
Юрий Луценко
Фото: Макс Требухов

Краматорський міський суд, крім конфіскації 1,5 млрд доларів оточення Віктора Януковича, постановив стягнути в український бюджет виведені в Латвію 50 млн євро.

Про це на брифінгу повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Пам'ятаєте 50 млн, які Латвія списала у свій бюджет? Це останній транш, який не встигли завезти з Латвії до Києва для викупу облігацій державної позики. Вони застрягли в Латвії після революції. За нашими українськими документами, були арештовані, але через тривалі процедури міжнародної допомоги латиші не дочекалися конкретного рішення українського суду і списали ці 50 млн собі в бюджет. Звертаю вашу увагу, що в рішенні Краматорського суду [про конфіскацію 1,5 млрд доларів з рахунків чиновників часів Януковича] згадуються і ці кошти. Таким чином, ми маємо тепер можливість у рамках міжнародної конвенції звернутися до латвійської державі з проханням повністю або частково повернути і ці кошти в український державний бюджет", - сказав Луценко.

Нагадаємо, на початку квітня президент України Петро Порошенко під час візиту до Латвії повідомив, що домовився з лідером цієї країни про координацію зусиль у поверненні в Україну грошей, незаконно виведених колишніми чиновниками.

Восени 2014 року генпрокурор України Віталій Ярема оголосив, що в колишнього віце-прем'єра України Сергія Арбyзова в банках Латвії арештовано 49,3 млн доларів США, а в колишнього нардепа Юрія Іванющенка - 32 млн доларів і 72 млн швейцарських франків. У 2016 році 50 млн євро з цих коштів були перераховані в латвійський бюджет як набуті злочинним шляхом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram