ГоловнаПолітика

МВС: Росія намагається оголосити Яценюка в міжнародний розшук (оновлено)

Арсен Аваков домігся блокування Інтерполом заявки РФ.

МВС: Росія намагається оголосити Яценюка в міжнародний розшук (оновлено)

Міністерство внутрішніх справ України отримало копію звернення правоохоронних органів Російської Федерації в Генеральний секретаріат Інтерполу в Ліоні із запитом про оголошення Арсенія Яценюка в міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції в РФ, повідомляють на сайті МВС.

При цьому, кажуть у відомстві, запит не є офіційним оголошенням Інтерполом Арсенія Яценюка в міжнародний розшук і підлягає вивченню на предмет відповідності Статуту і Правилам організації.

Росія звинувачує Арсенія Яценюка в "участі в озброєній банді", "умисному вбивстві двох або більше осіб, скоєному за попередньою змовою групою осіб" і "замаху на умисне вбивство двох або більше людей, вчиненому за попередньою змовою групою осіб", повідомляє МВС.

"Запит РФ в Інтерпол сформовано за ордером на арешт Яценюка, нібито виданим міським судом м. Єсентуки Ставропольського краю Російської Федерації 3 березня 2017 року. Російські слідчі нібито підозрюють п. Яценюка в тому, що він вогнем з автомата Калашникова нібито вбив 30 і поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій в місті Грозний Чеченської республіки. Це, на думку російського слідства, сталося, коли А.П. Яценюк нібито був "членом озброєної банди "Мрія" і разом з нею "брав участь в атаках на російських військових, на військові підрозділи Росії на території Президентського палацу, площі "Хвилинка" і залізничної станції "Грозний" в період з 31 грудня 1994 по 2 січня 1995 року", - повідомляє українське правоохоронне відомство.

Аваков і собі звернувся 20 квітня з офіційним листом до генерального секретаря Інтерполу Юргена Штока, виклавши в листі "більш ніж переконливі факти і аргументи, які свідчать про очевидну безпідставність звинувачень на адресу громадянина України А.П. Яценюка", - йдеться на сайті МВС. Аваков запевнив генсека Інтерполу в тому, що Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участі в жодних збройних конфліктах і в зазначений російськими слідчими період проживав, навчався і працював за місцем свого народження на території України.

"Міністерство (МВС - ред.) сподівається, що з урахуванням положень статей 2 і 3 Статуту МОКП-Інтерпол, які строго забороняють Організації вчиняти якісь заходи політичного, військового, релігійного чи расового характеру з метою забезпечення політичного нейтралітету Міжнародної організації кримінальної поліції, Генеральний секретаріат і Комісія з контролю за файлами Інтерполу візьме до уваги позицію України і заборонить використання можливостей і механізмів Інтерполу для інспірованого російською стороною політичного переслідування Яценюка А.П.", - резюмували в МВС.

Оновлення. Пізніше Аваков сказав журналістам, що Інтерпол заблокував запит Росії стосовно Яценюка у зв'язку з листом МВС.

"Російська заявка не пройшла фільтр", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, 2015 року слідчий комітет РФ визнав Арсенія Яценюка учасником чеченської війни, нібито він удостоївся навіть вищої нагороди Джафара Дудаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram