ГоловнаПолітика

Депутати від НФ просять суд відпустити на поруки гендиректора СхідГЗК

Поручитися готові Юрій Береза, Віталій Сташук, Геннадій Кривошея і Олег Кришин.

Депутати від НФ просять суд відпустити на поруки гендиректора СхідГЗК
Юрий Береза
Фото: Макс Требухов

Народні депутати від "Народного фронту" Юрій Береза, Віталій Сташук, Геннадій Кривошея і Олег Кришин просять Солом'янський районний суд Києва віддати їм на поруки гендиректора держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" Олександра Сорокіна.

Береза на засіданні суду в середу сказав, що не знає, в чому підозрюють Сорокіна, і заявив, що СхідГЗК є бюджетотворчим підприємством для міста Жовті Води і його керівник не повинен перебувати під вартою.

Він також публічно назвав прокурорів Спеціалізованої артикорупційної прокуратури непрофесійними і політично заангажованими.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка і голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їм інкриміновано виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Справа стосується постачання 601 тонни уранового концентрату на ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". За даними НАБУ, казахстанський постачальник продав сировину посереднику - австрійській компанії Steuermann - за 57,47 млн доларів, а СхідГЗК потім викупив її за 74,75 млн доларів. Steuermann пов'язана з Мартиненком.

Пізніше директор НАБУ повідомив, що, крім Мартиненка і Переломи, підозри у справі СхідГЗК пред'явлено його гендиректору Олександру Сорокіну, в.о. гендиректора ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" Руслану Журило. П'ятий підозрюваний - один з керівників державного концерну "Ядерне паливо", в який входить ДП "СхідГЗК", - в березні покинув територію України. Його повідомлено про підозру згідно з порядком, установленим для таких випадків.

Запобіжні заходи вже обрано для двох фігурантів справи - Мартиненка і Переломи. Їх узяли на поруки народні депутати і міністри від "Народного фронту". Мартиненка вважають спонсором цієї партії.

СхідГЗК - найбільше в Європі урановидобувне підприємство, єдине в Україні, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво уранового оксидного концентрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram