ГоловнаПолітика

Міноборони України закуповує радіостанції у компанії, чию продукцію активно використовує Росія, - нардеп Кишкар

Міністерство оборони України на початку 2016 року уклало контрактів на поставку ізраїльського обладнання на суму приблизно 7 мільйонів доларів США.

Міноборони України закуповує радіостанції у компанії, чию продукцію активно використовує Росія, - нардеп Кишкар

Міноборони України закуповує засоби зв'язку в ізраїльської компанії Elbit Systems, продукцією якої також користується Російська Федерація. Про це в своєму блозі на Цензор.нет написав народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Павло Кишкар.

Він нагадав, що ізраїльська компанія Elbit Systems у 2016-2017 роках постачала Міністерству оборони України ультракороткохвильові радіостанції та апаратуру внутрішнього зв'язку і комутації ("інтеркоми"). Зокрема, було поставлено такі зразки радіостанцій і інтеркоми: VRC -950- HDR, VRC -950, PNR -1000, PNR -1000 (автомобільні), VIC -500.

Кишкар зазначає, що Міністерство оборони України на початку 2016 року уклало контрактів на поставку ізраїльського обладнання на суму приблизно 7 мільйонів доларів США. А в березні 2017 року для зустрічі з міністром Полтораком в Україну прибув Яків Гадот, віце-президент радіо-комунікаційного напрямку ізраїльської компанії Elbit Systems, яка є одним зі світових лідерів у виробництві засобів військового зв'язку.

"Не секрет, що українська армія страждає від нестачі засобів КВ і УКВ зв'язку; якби не допомога американського уряду в постачанні радіостанцій Harris, а також незначні закупівлі імпортних УКХ-станцій за кошти державного бюджету, наші збройні сили перебували б зараз у ще більш критичній ситуації", - пише нардеп.

При цьому, за його словами, незважаючи на порівняно невеликий оборонний бюджет, Україна є "мішенню" великих виробників військової зв'язку - особливо Harris (США), Elbit Systems (Ізраїль), Aselsan (Туреччина), Thales (Франція), Rohde & Schwarz (Німеччина), оскільки постачальники розуміють - в наступні роки, з огляду на позитивну тенденцію збільшення оборонного бюджету, суми контрактів з Україною будуть зростати.

"Таким чином, наша країна зараз стоїть перед стратегічно-важливим вибором - хто ж буде постачальником засобів зв'язку в Збройні сили на наступні роки? ... У сегменті радіозв'язку ми повинні бути максимально закритими від розвідки противника. Ворог не повинен розгадати наше шифрування, знати слабкі місця наших радіостанцій або вільно "прогулюватися" робочими частотами", - наголошує Кишкар.

Водночас, за його словами, Російська Федерація ще до початку активних бойових дії на Донбасі підтримувала тісні військово-технічні відносини з Ізраїлем.

"Яким же було наше здивування, коли на сайті ВАТ "ГлобалІнформСервіс" (Росія) ми виявили перелік продукції, що ззовні і за характеристиками повністю відповідає продуктам Elbit Systems!

Посилання - http://www.globinform.ru/products/radiostantsii.html

Фото: censor.net.ua

На фото, як випливає з опису, зображена "Індивідуальна цифрова повнодуплексна радіостанція діапазону УВЧ "Абрис-1І". Але як же ця радіостанція своєю фотографією і характеристиками схожа на відому ізраїльську PNR -500! Розташування елементів управління і форм-фактор рації не сховаються за неякісним металом і русифікацією кнопок", - пише нардеп.

Фото: censor.net.ua

За його словами, "ГлобалІнформСервіс" займається виробництвом не тільки "унікальної" станції "Абрис-1І". У портфелі компанії ще кілька моделей радіостанцій, що як дві краплі води схожі на обладнання Elbit Systems:

Зіставляючи характеристики і фото, можна встановити тотожність російських і ізраїльських радіостанцій:

Нардеп зазначає, що компанія "ГлобалІнформСервіс", з огляду на згадки в ЗМІ та Інтернеті, є активним учасником російського ринку цифрових радіозасобів.

"Малоймовірно, що компанія Elbit Systems не підозрює про існування клонів своїх радіостанцій у Росії. (...). Швидше за все, "ГлобалІнформСервіс" дійсно є уповноваженою компанією з локалізації та представлення інтересів ізраїльської корпорації в Росії. (...) "ГлобалІнформСервіс" має також багатий досвід у створенні алгоритмів для програмно-визначених радіостанцій (SDR) - саме такий тип радіостанцій і закуповує українська армія", - зазначає Кишкар.

"Безумовно, ізраїльські радіостанції грамотно спроектовані і якісно виготовлені, але нам здається, що брати в експлуатацію армійськими підрозділами України пристрої, будова і програмне забезпечення яких відомо Російській Федерації, щонайменше недалекоглядно. На думку спадають слова "диверсія" і "шпигунство", - написав нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram