ГоловнаПолітика

Мін'юст роз'яснив застосування особистої поруки в кримінальному провадженні

Юридичне повідомлення оприлюднено у відповідь на чисельні звернення.

Мін'юст роз'яснив застосування особистої поруки в кримінальному провадженні
Фото: golos.ua

Міністерство юстиції оприлюднило юридичне повідомлення про поняття особистої поруки.

Повідомлення оприлюднено у відповідь на чисельні звернення народних депутатів, державних діячів, міністрів, керівників центральних органів влади, наголошують у Мін'юсті.

"Це поняття визначається статтею 180 Кримінально-процесуального кодексу України. Особиста порука полягає в наданні особами, яких слідчий суддя або суд вважають такими, що заслуговують довіри, письмового зобов'язання про те, що вони ручаються за виконання підозрюваним або обвинуваченим покладених на нього обов'язків відповідно до статті 194 цього Кодексу", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, поручителі зобов'язуються при необхідності доставити обвинуваченого або підозрюваного в орган попереднього розслідування або в суд на першу вимогу.

Особиста порука заснована на довірі до поручителя з боку слідчого судді або суду, заснованій на особливих моральних якостях поручителя, його авторитеті.

Згідно з повідомленням, кількість поручителів Кодексом не обмежена. У кожному конкретному випадку слідчий суддя або суд визначає достатню кількість поручителів для забезпечення дотримання запобіжного заходу.

Водночас у Кодексі передбачена можливість обрання одного поручителя, якщо ним є особа, що заслуговує "особливої довіри". Така особлива довіра до особи може бути продиктована її соціальним статусом, характером або родом занять.

"Наприклад, до осіб, які заслуговують особливої довіри, можна зарахувати народних депутатів, депутатів місцевих рад, державних діячів, керівників органів центральної або місцевої влади, осіб, відзначених державними нагородами, громадян, які мають визначні спортивні нагороди тощо", - пояснили в міністерстві.

Законодавство не обмежує право особи виступити поручителем. Це право гарантоване Кримінальним процесуальним кодексом, незалежно від того, яку посаду займає людина. Головне, щоб ця процедура відповідала критеріям, визначених Кодексом.

Нагадаємо, 22 квітня Солом'янський районний суд Києва відпустив колишнього депутата Верховної Ради Миколу Мартиненка на поруки народних депутатів і міністрів від "Народного фронту". Список поручителів нараховує понад 20 осіб.

Сергія Перелому, другого фігуранта у справі про завдання збитку держпідприємству "Східний гірничо-збагачувальний комбінат, суд відпустив під особисте поручительство нардепів "Народного фронту" Миколи Княжицького, Павла Пинзеника, Олени Ледовських, Олени Бойко.

20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка та голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їм інкриміновано виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Справа стосується постачання уранового концентрату на ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". За даними НАБУ, казахстанський постачальник продав 301 тонну сировини посереднику - австрійській компанії Steurmann - за 57,47 млн доларів, а СхідГЗК потім викупив його за 74,75 млн доларів. Steurmann пов'язана з Мартиненком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram